Jonava

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jonava
Byvåben Jonavas flag

Udsigt over Jonava
Overblik
Land Litauen Litauen
Borgmester Bronislovas Liutkus
Historisk landsdel Aukstaitijas våbenskjold Aukštaitija
Apskritis Kaunas
Kommune Jonava distriktskommune
Jonavos rajono savivaldybė
Jonava distriktskommune har 9 bydele.
Grundlagt Første omtale 1740
Byrettigheder 1884
Postnr. centrum LT-55001
Demografi
Indbyggertal
Jonava by

33.178[1] (2011)
Jonava kommune 50.865[2] (2010)
 - Areal 944[3] km²
 - Befolknings­tæthed 53,88 pr. km²
Andet
Tidszone +2 (EET)
Sommertid: GMT +3 (EEST)
Højde m.o.h. 65 m
Hjemmeside www.jonava.lt
Oversigtskort

Jonava er en by i det centrale Litauen. Med et indbyggertal på 33.1782011[1] er Jonava den niende største by i Litauen. Byen ligger i Kaunas apskritis 30 km nordøst for Litauens næststørste by Kaunas og er hovedsæde i Jonava distriktskommune. Den betjenes af Kaunas internationale lufthavn, ca. 15 km sydvest for Jonava. Den største gødningsfabrik i de baltiske lande, "Achema", ligger i byen. Jonava kaldes Sankt Hans' hovedstad (Sankt Hans ~ litauisk: Joninės).

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Officielt blev byen oprettet i 1700-tallet. Byen havde en stor jødisk befolkning før anden verdenskrig. I 1893 var 92% af alle indbyggere jødiske og i 1941 var 80%. Under anden verdenskrig blev Jonava angrebet af Nazi-Tyskland. Under besættelsen ødelagde nazisterne en kirke og den jødiske synagoge og dræbte 552 jøder (497 mænd og 55 kvinder).

Miljøkatastrofe[redigér | rediger kildetekst]

Gødningsfabrikken Achme

Den 20. marts 1989 skete en eksplosion i gødningsfabrikken med et udslip på næsten 7.500 tons flydende ammoniak. Katastrofen medførte en brand i lagrene af nitrophoska og gødningsstoffer, som forurenede luften med blandt andet lattergas, klor og gas. Giftskyen bevægede sig i retningen af Ukmergė, Širvintos og Kėdainiai. Koncentrationen af ammoniak overgik det tilladte niveau 150 gange i Upninkai, 10 km fra virksomheden. Dagen efter ulykken var giftskyen 7 km bred og 50 km lang, og strakte sig fra Jonava til Kėdainiai. Syv personer døde umiddelbart under branden og lækagen af ammoniak, 29 personer blev handicappede, en masse mennesker led af akut vejrtræknings- og hjerteproblemer. Men skaderne og det samlede antal af ofre er ikke opgjort endnu på trods af at det er kendt at fostre og børn, der udsættes for ammoniakdampe kan udvikle alvorlige hjerneskader.

Bydele i Jonava[redigér | rediger kildetekst]

I Jonava er der 9 seniūnijos (dansk: ~ bydele).

  • Kulva
  • Rukla
  • Šilai
  • Upninkai
  • Užusaliai
  • Žeimiai

Sport[redigér | rediger kildetekst]

Jonavas venskabsbyer[redigér | rediger kildetekst]

Jonava har 7 venskabsbyer[4]:

Seværdigheder[redigér | rediger kildetekst]

Hvert år afholdes en stor, traditionel midsommerfest i Jonava. Den 23.-24. juni udråbes til "Joninės' republik". Hele dagen bliver alle "Jonas" og "Janina" (dansk: John og Johanna) lykønsket gennem officiel teateroptræden af det kulturelle centers ansatte og af slægtninge og venner. På navnedagen bliver egebladskanse overrakt til Jonas og Janina, ligesom musikere spiller mange steder i byen.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b Statistics Lithuania 2011 (indbyggertal i byer) © Department of Statistics to the Government of the Republic of Lithuania (engelsk)
  2. ^ Statistics Lithuania 2010 (indbyggertal i kommuner) © Department of Statistics to the Government of the Republic of Lithuania (engelsk)
  3. ^ Statistics Lithuania 2010 (areal i kommuner) © Department of Statistics to the Government of the Republic of Lithuania (engelsk)
  4. ^ Jonava distriktskommune – officiel hjemmeside, om venskabsbyer (engelsk)

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]