Jordforbindelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
En typisk jordingselektrode (jordspyd) (venstre) ved et hjem i Australien. Bemærk den grøngule markerede jordledning.
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Jord (flertydig).

Jordforbindelse, jording eller blot jord betyder at du forbinder dit apparat elektrisk til jorden. Der går groft sagt en ledning fra din stikkontakt ud til et jordspyd, eller lignende installation.

En jordforbindelse er en forudsætning for at fejlstrøm kan detekteres af dit fejlstrømsrelæ og strømmen øjeblikkeligt afbrydes, hvis du får stød og er i kontakt med jord, eller hvis der sker en kortslutning til jord.

Det er især af vital betydning, at dine el-installationer i vådrum er forbundet til jord, hvis der skulle komme vand i maskinerne mens de er i brug. I så fald er der meget stor sandsynlighed for, at fejlstrømsrelæet slår fra og dermed beskytter dig imod stærkstrøm. Musikere og hifi-entusiaster benytter også gerne jord, både af sikkerhedsmæssige årsager og fordi det siges at fjerne brum og anden netstøj.

En radio blev især tidligere også forbundet til jord for at øge virkningen af antennen. Antennen kan også jordes ved tordenvejr for at mindske risikoen ved lynnedslag i eller nær antennen. Særlige antenneomskiftere var gerne monteret på vinduesrammen, hvor antennen blev ledt ind. Jord er især vigtig ved radiosendere. I nogle tilfælde benytter man en erstatning for jord, et ground plane.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]