Julevåbenstilstand

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Tyske og britiske tropper mødes i ingenmandsland under en julevåbenstilstand.

Julevåbenstilstand er almindeligvis betegnelsen for et antal tilfælde af kortvarige, uofficielle våbenstilstande mellem de krigsførende parter i skyttegravskrigen under 1. verdenskrig. Stilstandene fandt sted i julen, 24. eller 25. december, i krigsårene 1914, 1915 og 1916.

Første tilfælde af julevåbenstilstand fandt sted på fronten ved Ieper mellem britiske og tyske tropper 24. december 1914, hvor tyske tropper begyndte at pynte op i deres skyttegrave med blandt andet levende lys, hvorpå de begyndte at synge julesange. Dette fik briterne til at synge deres julesange, hvorpå der blev råbt julehilsner på tværs af fronten. Dette førte videre til, at der kom små udflugter fra begge sider til ingenmandslandet mellem skyttegravene, hvor der blev udvekslet flere hilsner og små gaver. Artillerierne forblev hele natten overordnet set tavse, men der var også tilfælde af, at soldater, der vovede sig ud i ingenmandsland, blev dræbt af modstanderne. Stilstanden varede julenatten over og på visse dele af fronten til nytårsdag.

Optrinnet gentog sig den følgende juleaften, hvor der også blev gennemført en fodboldkamp i ingenmandsland. Samme år var der tilfælde af våbenstilstande mellem franske og tyske tropper, som også forekom i 1916.

Julevåbenstilstandene er siden blevet behandlet i fiktion, såvel romaner og film som digte og sange. Et eksempel er filmen Joyeux Noël fra 2005 af Christian Carion.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]