Spring til indhold

Julius Henrik von Qvoten

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Julius Henrik von Qvoten
FarSalomon von Qvoten Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
BeskæftigelseTeaterleder Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Julius Henrik von Qvoten (også Julius Heinrich von Qvoten eller Quoten, flor. 1748) var teaterleder og virkede i Danmark en kort årrække i midten af 1700-tallet; han var søn af Salomon Poulsen von Qvoten der 1718 havde fået en spilletilladelse uden at kunne udnytte den. [1]

Von Qvoten fik 17. januar 1747 tilladelsev til "at agere så vel tyske som danske Komedier", trådte senere på året i forbindelse med general Arnoldt og opførte i Store Kongensgade et teater, hvor han 20. november 1747 med en tysk forestilling åbnede "den kongelige privilegerede tyske og danske Skueplads". I begyndelsen gav man to ugentlige forestillinger på tysk og to på dansk, men efterhånden fik det danske sprog overtaget, og fra 23. januar 1748 var "Hovedkomedien" altid på dansk.

Von Quoten lagde betydelig dygtighed for dagen som teaterleder; hans personale som hans repertoire kunne fuldt ud måle sig med "de danske Aktørers", men alligevel vandt disse den største folkeyndest, og 17. maj 1748 gav von Quoten sin sidste forestilling. Efter flere forgæves forsøg på at få tilladelse til at give – tyske og danske –teaterforestillinger i de danske og norske købstæder træffes han 1749-51 som tandlæge; han solgte desuden brokbånd og udlejede maskeradedragter; derefter forsvinder han.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Anne E. Jensen: Studier over europæisk drama i Danmark 1722-1770, s. 279
DanmarkSpire
Denne biografi om en dansker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi