Jurij Gagarin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Jurij Gagarin
Юрий Гагарин
Gagarin in Sweden.jpg
Jurij Gagarin i Malmö 1964
Statsborger Sovjetunionen
Nationalitet Sovjetisk
Status Død
Født 9. marts 1934
Klushino, Sovjetunionen
Død 27. marts 1968 (34 år)
Kirzhach, Sovjetunionen
Gravsted Kremlmurens nekropolis
Andet arbejde
Pilot
Uddannelses-
sted
Militærakademiet for ingeniører i flyvevåbnet
Orenburg Military Aviation Piloting High School[1]
Saratov Industrial Technical[2]
Rang Oberst, Det sovjetiske luftvåben
Tid i rummet
1 time 48 minutter[3]
Udvælgelse Gruppe 1, 7. marts 1960
Mission(er) Vostok 1

Jurij Aleksejevitj Gagarin (Юрий Алексеевич Гагарин) (9. marts 193427. marts 1968), russisk kosmonaut, som var den første mand i rummet i 1961.

Gagarin blev født som det tredje af fire børn i Gzjatsk, hvor hans forældre arbejdede på et kollektiv. I 1955 fik han sit flyvecertifikat, samtidig med at han afsluttede sin uddannelse som mekaniker. Han begyndte derefter den militære pilotuddannelse. Her mødte han Valentina Gorjatjeva, som han giftede sig med i 1957 efter at være blevet militærpilot i en MiG-15. Han blev derpå udstationeret på en luftbase i Murmansk.

I 1960 blev Gagarin sammen med 20 andre udvalgt til kosmonaut. De gennemgik et hårdt træningsprogram, og på baggrund af denne træning skulle det første menneske i rummet vælges. Valget stod mellem ham og German Titov. Gagarin blev valgt, muligvis influeret af hans personlighed og beskedne opvækst. Han var kun 157 cm høj, og der var meget lidt plads i rumskibet.

Den 12. april 1961 blev Gagarin det første menneske i rummet, da han blev sendt op med Vostok 1. Efterfølgende er han blevet sat i forbindelse med citatet Jeg ser ingen Gud heroppe. Efterfølgende gennemlytninger af båndoptagelsen af rejsen viste sig dog ikke at indeholde et sådant citat. I stedet er han blevet kendt for at nynne melodien "Faderlandet hører, Faderlandet ved".

Han blev straks en verdenskendt berømthed og rejste vidt og bredt som ambassadør for Sovjetunionen. Jurij Gagarin besøgte sammen med hustruen, Valentina, Danmark i 1962, hvor han var i audiens hos Kong Frederik 9. og overværede desuden skolernes idrætsdag i Gladsaxe Kommune.

Fra 1963 sad han i Den Øverste Sovjet, men vendte tilbage til Stjernebyen, hvor han arbejdede med udvikling af genbrugelige rumskibe og blev træningsleder. I 1967 var han reservepilot på Sojuz 1.

Gagarin omkom ved en flyveulykke under en træningsflyvning med en MiG-15 nær Moskva i 1968. Han er begravet på Den Røde Plads i Moskva.[4]

Mindesmærker[redigér | redigér wikikode]

Der findes utallige mindesmærker for Jurij Gagarin, især i lande der tidligere hørte under Sovjetunionen, og i de tidligere Warszawapagt-lande, men også i den vestlige verden er Gagarin blevet mindet.

Kildehenvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  3. ^ "FAI Record ID #9326" (på engelsk). FAI Records (Fédération Aéronautique Internationale). 2012-04-30. Arkiveret fra originalen 2014-11-27. Hentet 2014-11-27. 
  4. ^ "Soviet Cosmonaut Yuri Gagarin Dies in Training-Flight Crash" (på engelsk). The Southeast Missourian (Cape Girardeau, Missouri): s. 2. 1968-03-28. Arkiveret fra originalen. Fejl: Hvis du angiver |archiveurl= og |deadurl=no, må du også angive |url=.