Juris Hartmanis

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Juris Hartmanis
Juris Hartmanis(2002).jpg
Juris Hartmanis
Personlig information
Født 5. juli 1928 (92 år)
Riga i Letland
Far Mārtiņš Hartmanis Rediger på Wikidata
Søskende Astrid Ivask Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted California Institute of Technology
Medlem af Association for Computing Machinery,
US National Academy of Engineering,
Letlands Videnskabsakademi,
National Academy of Sciences (fra 2013),
American Academy of Arts and Sciences med flere Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Universitetslærer, matematiker, datalog Rediger på Wikidata
Forsknings­område Datalogi
Arbejdsgiver Santa Fe Institute, Ohio State University, Cornell University, General Electric Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Turing Award
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Juris Hartmanis (5. juli 1928 i Riga i Letland) er en fremtrædende datalog og beregningsmæssig teoretiker, der sammen med Richard E. Stearns modtog ACM's Turing Award i 1993 for "anerkendelse af deres skelsættende afhandling, der etablerede grundlaget for området beregningsmæssig kompleksitetsteori".

Hartmanis blev født i Letland som søn af Mārtiņš Hartmanis, en general i den lettiske hær. Efter den sovjetiske besættelse af Letland i 1940 blev Mārtiņš Hartmanis arresteret af myndighederne og døde i et fængsel. Under slutningen af 2. verdenskrig forlod hustru og børn Letland som flygtninge, der frygtede for deres sikkerhed, om Sovjetunionen overtog Letland igen.

De flygtede først til Tyskland, hvor Juris Hartmanis tog hvad der svarer til en bachelorgrad i fysik ved Marburg Universitet. Derefter flyttede han til USA, hvor han tog en mastergrad i anvendt matematik ved University of Kansas City (i dag kendt som University of Missouri-Kansas City) i 1951 og ph.d. i matematik fra Caltech under tilsyn af Robert P. Dilworth i 1955. University of Missouri-Kansas City hædrede ham med Honorary Doctor of Humane Letters i maj 1999.

Efter at have undervist på Cornell University og Ohio State University, sluttede Hartmanis sig til General Electric Research Laboratory i 1958. Mens han var på General Electric, udviklede han mange principper indenfor den beregningsmæssige kompleksitetsteori. I 1965 blev han professor ved Cornell University. På Cornell, var han en af grundlæggerne og den første formand for dets datalogi-afdeling (som var en af de første datalogiske institutter i verden). Hartmanis er fellow i Association for Computing Machinery og medlem af National Academy of Engineering.

Han er bedst kendt for den Turing-prisvindende afhandling han udfærdigede samen med Richard Stearns, i hvilken han indførte tidskompleksitetets klasser TIME (f(n)) og beviste tidshierarkiets teorem.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


ItSpire
Denne it-artikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
USASpire
Denne artikel relateret til USA er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Artikelstump
LetlandSpire
Denne biografiske artikel om en lette, eller en person født i Letland, er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi