KNI

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
KNI butik
Frugt- og grøntafdelingen i Upernaviks eneste dagligvarebutik

KNI Kalaallit Niuerfiat, er et grønlandsk aktieselskab ejet af Grønlands Hjemmestyre som beskæftiger sig med butiksdrift, engroshandel, import og handel af flydende brændstoffer, og distribution af øl og sodavand.

KNI´s historie stammer helt tilbage til 1774, hvor Den Kongelige Grønlandske Handel (KGH) blev oprettet. I 1986 blev Den overtaget af Grønlands Hjemmestyre og videreført under navnet Kalaallit Niuerfiat (KNI). I 1985 udskiltes Royal Greenland i et selvstændigt selskab og i 1993 omdannedes KNI til flere selvstændige aktieselskaber, som f.eks. Royal Arctic Line og de 2 butikskæder Pisiffik og Pilersuisoq.

I 1997 besluttede hjemmestyret at overføre lokal fragttrafik, passagertrafik og postvæsen til andre selskaber. I 2001 blev Pisiffik overtaget af private investorer og KNI overtog Pisiffiks butikker i byerne Nanortalik, Narsaq, Paamiut og Qasigiannguit. KNI a/s overtog i 2002 butikkerne i lufthavnene Kangerlussuaq og Narsarsuaq.

KNI varetager i bygderne og yderdistrikterne i samarbejde med andre selskaber og offentlige instanser post- og bankdrift, drift af helistops og udøvelser af havnemyndighed m.m. Da en række af opgaverne ikke lade sig løse under almindelige markedsmæssige betingelser, modtager selskabet betaling fra Grønlands Hjemmestyre til løsning af de samfundsmæssige opgaver i henhold til indgåede servicekontrakter.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]