Kaliumkanal

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En skematisk fremstilling af en spændingsafhængig kaliumkanals struktur.

En kaliumkanal er den mest udbredte type ionkanal, den findes i stort alle slags levende organismer. Kaliumkanaler danner kaliumselektive porer som gennemhuller cellemembraner. De findes i mange celletyper og kontrollerer et stort antal forskellige funktioner. I exciterbare celler, som neuroner, er kaliumkanaler med til at forme aktionspotentialet og bestemme hvilemembranpotentialet.

Opbygning[redigér | redigér wikikode]

Kaliumkanaler er tetramerer, hvor fire identiske proteinenheder tilsammen danner et symmetrisk (C4) kompleks, hvor den ionledende pore er i centrum.

Typer af kaliumkanaler[redigér | redigér wikikode]

Der findes mange typer kaliumkanaler, som aktiveres på bestemte måder og som har forskellige roller i den transmembranale spændingsændringer. Kaliumkanaler kan aktiveres ved tilstedeværelse af calciumioner eller andre signalmolekyler, såsom neurotransmitter, hvor andre åbner eller lukker når der sker ændringer i spændingsforskellen over membranen (transmembranpotentialet).

I neuroner forekommer forskellige typer kaliumkanaler, som har forskellige roller i fx aktionspotentialet.
Kd er ansvarlige for repolariseringen efter influx af natriumioner har forårsaget en depolarisering. D'et står for 'delayed', hvilket oversat til dansk betyder 'forsinket'. Disse kanaler påvirkes ved ca samme spændingsforskel som natriumkanalerne, men åbner forsinket, hvilket er årsagen til navnet.
Kl er altid åbne. L'et står for 'leak' eller 'læk' på dansk.
Ka har en rolle i refraktærperioden. A'et står for aminopyradin, hvilket skyldes at dette stof blokerer kanalen. Det var med dette stof at man først påviste, at Ka er forskellige fra andre kaliumkanaler.


KemiStub
Denne artikel om kemi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.