Kanstadfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kanstadfjorden
Overblik
Land Norge Norge
Kommuner Lødingen
Kommuner (Fylker) Nordland
Område Hinnøya
Type Fjord
Maks. længde 17 km
Oversigtskort

Kanstadfjorden (nordsamisk: Gánasvuotna) er en fjordarm af Vestfjorden som ligger på sydsiden af Hinnøya i Lødingen kommune i Nordland fylke i Norge. Fjorden går 17 kilometer i nordlig retning fra indløbet mellem Rinøya i vest og Nes i øst til Heggedalselvens udløb ved Kanstadbotn i fjordbunden, hvor Austerdalen fortsætter 5,5 kilometer til Gullesfjordbotn. Afstanden til fylkesgrensen til Troms er 2,3 kilometer fra Kanstadbotn.[1]

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Kanstadfjorden ligger mellem Stordalsaksla (597 moh.), Erikstadfjordfjellet (552 moh.), Årnipen (704 moh.) og Sneistinden (722 moh.) i vest og Kanstadfjellet og Lødingsaksla i øst. Midt i fjorden går den omtrent 200 m lange Kanstadstraumen som er en populær fiskeplads.

Nord for sundet er navnet Innerfjorden. Syd for sundet går fire fjordarme av Kanstadfjorden: Lonkan (0,8 km) på østsiden samt Erikstadfjorden (4,3 km), Høkfjorden (5,2 km) og Hestfjorden (3,7 km) på vestsiden.

Bosætning og trafik[redigér | rediger kildetekst]

Langs Innerfjorden, mellem Austre Kanstad og Kanstadbotn, er der i dag kun spredte gårde. Tidligere har der imidlertid været samisk bosætning i området. Europavej E10/Riksvej 85 går langs østsiden. Mellem Austre og Vestre Kanstad krydser Fylkesvej 837 Kanstadstraumen og fortsætter videre mod syd langs den tyndt befolkede vestsiden, med Erikstad, Svensgam, Hesten og Rinøyvåg. [2]

I Kanstadbotn er der et knudepunkt for kraftlinjen fra øst som forgrenes videre til Lofoten, Vesterålen og Lødingen.

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Oversættelse
Denne artikel eller en tidligere version er helt eller delvist oversat fra den norsksprogede (bokmål) Wikipedia, der er tilgængelig under Creative Commons Kreditering-Deling på samme vilkår 3.0. Se versionshistorik for oplysninger om oprindelig(e) bidragyder(e).
Norsk geografiSpire
Denne artikel om Norges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi