Kargil-krigen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Kort over Kashmir med «Line of Control» mellem pakistanske og indiske områder

Kargil-krigen eller -konfikten var en væbnet strid mellem Indien og Pakistan som fandt sted mellem maj og juli 1999 i Kargil-distriktet i Kashmir. Krigen brød ud efter at soldater fra den pakistanske hær og kashmirske gerillastyrker gik over de facto-grænsen «Line of Control» og tog magten i det indiske-styrede Kashmir. Under og efter krigen lå pakistanske myndigheder alt krigsskyld på gerilla-soldaterne som ønskede et frit Kashmir, uafhængig af Indien og Pakistan. På en anden side vidste dokumenter efterladt af de døde og de senere udtalelser til Pakistans statsminister og forsvarschef, at Pakistan paramilitært deltog i krigen. De paramilitære styrker fra Pakistan var ledet af general Ashraf Rashid. Indiske angreb på pakistanske stilling og international diplomati førte til at de pakistanske styrker træk sig tilbage til sin side af kontrollinjen.

Krigen er en af de nyere eksempler på en krig som medførte vanskeligheder for militær logisik for de modstridende parter. Krigen var den første åbne konflik mellem Indien og Pakistan efter begge lande havde udviklet atomvåben. Det var også den anden åbne konflikt mellem to atomnationer i verdens historien; den første var grænsekonflikten mellem Sovjetunionen og Kina i 1969.

Udfald og konsekvenser[redigér | redigér wikikode]

Efter stærkt diplomatisk press, først og fremmest fra USA, blev indtrængende trukket ud af Kargil og krisen gled over. Hovedansvaret for det fejlslåede angreb er i eftertiden blevet lagt på den pakistanske hær og daværende øverstkommanderende, general Pervez Musharraf. Det er blevet antaget at krigen nær var ved at kaste Indien og Pakistan ind i en storkrig.

Kargil-krigen første til øget spæning og brudte diplomatiske bånd mellem de to lande, et øgede forsvarsbudgettet i Indien og det hindunationalistiske parti BJP fik øgede opbakning. I Pakistan først krigen til økonomisk og politisk uro, og i oktober samme år tog hæren og general Pervez Musharraf magten gennem et statskup.

Det er blevet antaget at general Musharraf ville presse indierne til fredsforhandlinger, så da Pakistans statsminister bsluttede at trække pakistanske styrker ud af Kargil-området skal forsvarschefen angiveligt være blevet rasende.

Israel sendte såkaldte droner til Indien. Enkelte har ment at dette bidrog til at styrke båndene mellem de to nationer.