Spring til indhold

Karl Ditlev Rygh

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Karl Ditlev Rygh
Personlig information
Født7. juni 1839 Rediger på Wikidata
Verdal Kommune, Norge Rediger på Wikidata
Død10. marts 1915 (75 år) Rediger på Wikidata
Trondheim, Norge Rediger på Wikidata
Politisk partiHøyre Rediger på Wikidata
FarPeder Strand Rygh Rediger på Wikidata
SøskendeOluf Rygh,
Evald Rygh Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
BeskæftigelseFilolog, arkæolog, antropolog, politiker Rediger på Wikidata
ArbejdsstedOslo Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Karl Ditlev Rygh (7. juni 1839 i Værdalen10. marts 1915 i Trondhjem) var en norsk arkæolog, skolemand og politiker, bror til Oluf og Evald Rygh.

Han blev student 1857, adjunkt 1865 og overlærer 1887 ved Trondhjems Katedralskole; tog 1899 afsked. Rygh har ivrig beskæftiget sig med Studiet af Oldtiden og kan betragtes som den egl. Skaber af den vigtige Oldsagssamling i Trondhjem, hvis Bestyrer han var fra 1870 til sin Død Denne er vistnok en af de ældste i Norge, men først af R. bragt op til virkelig Betydenhed. En Katalog over Samlingen udgav han 1872; han har senere aarlig publiceret dens Aarstilvækst, saaledes at det betydelige Materiale til det nordlige Norges ældre Kulturhistorie, som Samlingen indeholder, foreligger let tilgængelig for Forskningen. Desuden har R. arkæol. beskrevet de to trønderske Amter (1879—80) med Oplysninger om de der gjorte Oldsagsfund og der forekommende Oldtidslevninger, samt 1880 givet en samlet Fremstilling af Bronzealderen i det nordenfjeldske Norge. En arkæol. Oversigt over Trøndelagen i forhistorisk Tid har han publiceret i det til Trondhjem Bys Jubilæum 1897 udgivne Festskrift. Ved hyppige Undersøgelsesrejser og Udgravninger, hvis Resultater i Reglen er offentliggjorte i den norske Fortidsforenings Aarsberetninger lige fra 1869, har R. gaaet i Spidsen for sin Landsdels arkæol. Udforskning, ligesom han i en Række mindre Meddelelser og Afh. har behandlet forsk. arkæol. Spørgsmaal. Ogsaa som hist. og filologisk Forf. har han været virksom og har desuden deltaget i Udgivelsen af sin Broder Prof. O. Rygh’s efterladte Arbejder over norske Stednavne. I det kongelige Videnskabernes Selskab i Trondhjem var han Præses i adskillige Aar og har 1874 udg. »Bidrag til det trondhjemske Videnskabsselskabs Historie i ældre Tid«. — R. har på det konservative Partis Side taget virksom Del i de politiske Kampagner i Trøndelagen, baade som Taler og i Pressen, samt repræsenterede i en årrække sin By i Stortinget.


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.