Verdal

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Verdal
Våben Kort
{{{kommunevåben}}}s kommunevåben Verdals beliggenhed
Fakta om Verdal
Kommunenummer: 1721
Fylke: Nord-Trøndelag
Kommunesæde: Verdal
Areal: 1.547 km²
Indbyggere: 13.962 (2007)
Politik
Borgmester: Bjørn Iversen
Sprog: Neutral
Websted: www.Verdal.kommune.no/
Befolkningsudvikling 1951-2010Kilde: SSB
Befolkningsutvikling kommune 1721.svg
Commons-logo.svg Verdal på Commons

Koordinater: 63°47′32″N 011°28′54″E / 63.79222°N 11.48167°Ø / 63.79222; 11.48167

Verdal station

Verdal er en kommune og by i Nord-Trøndelag fylke i Norge. Den består af Verdalen, en elvdal med tilhørende sidedale, som strækker sig fra vandskellet ved grænsen til Sverige og ud til Trondheimsfjorden. Kommunen grænser i nord til Steinkjer, Inderøy og Snåsa og i syd til Meråker og Levanger. I øst går grænsen mod Sverige. Slaget ved Stiklestad fandt sted her i 1030.

Spillet om Hellig Olav vises hvert år på Stiklestad Friluftscene under Olsok-dagene. Verdal er angiveligt den eneste kommune/prestegjeld i Norge, som har beholdt grænser og navn uændret så langt tilbage, som der kendes kilder.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Verdal er domineret af Verdalselvsystemet, bestående af blandt andet elvene Inna med udspring i Innsvatnet og Helgaå med udspring i Veressjøen, også kaldt Veresvatnet, som løber sammen og danner Verdalselven ved Vuku. Inna løber gennem den største sidedal til Verdalen, Inndalen som strækker sig fra Vuku til svenskegrænsen ved Sandvika.

Højeste fjeld i Verdal kommune er Løysmundhatten, 1.090 m.o.h.

E6 og Nordlandsbanen går gennem Verdal Kommune fra nord til syd. Rigsvej 767, også kaldt Mellemrigsvejen går fra E6 ved Vinne og krydser rigsgrænsen til Sverige ved Sandvika.

Erhvervsliv[redigér | redigér wikikode]

Verdal er traditionelt et landbrugssamfund, men er specielt efter etableringen af Aker Verdal også blevet et industrisamfund. Ørin industriområde ved Verdalsøra rummer i dag industri indenfor en række erhverv.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Verdal har en rig historie med mange kendte begivenheder. Mest kendt er nok Slaget ved Stiklestad i 1030, hvor helgenkongen Olav den Hellige blev dræbt.

Verdalsskredet i 1893, hvor 112 mennesker omkom, er den største naturkatastrofe på land i Norge i nyere tid.

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Verdal har et aktivt kulturliv, specielt kendt for sit amatørteatermiljø, som har fostret flere af Norges mest kendte skuespillere. Olsoktraditionen knyttet til Stiklestad og Olav den Hellige står også centralt i kulturlivet i kommunen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]