Karoliniškės

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Karoliniškės seniūnija
Vilniaus karoliniskes.png
Kommune Vilnius
Areal 4,0 km²
Indbyggere (år) 31.200(2001)
Indbyggere/km2 7.800 pr./km²
Leder af bydelen: Violeta Gedminaitė
Websted www.vilnius.lt
Højhuse i Karoliniškės, med Vilnius TV-tårn i baggrunden

Karoliniškės seniūnija (litauisk: Karoliniškių seniūnija) er en seniūnija (dansk: bydel) i Vilnius beliggende på højre side af Neris, vest for Žvėrynas seniūnija og nord for Lazdynai seniūnija. Karoliniškės seniūnija består af kvarteret (litauisk: Miesto dalis (mikrorajonas)) Karoliniškės.

Karoliniškės dækker et ca. 4 km2 stort område. Omkring 1 km2 er brinker langs Neris-floden, og omkring 0,1 km² er skov, "Pasakų parkas" (dansk: eventyrparken), som er udsmykket med eventyrlige træskulpturer. Der er omkring 30 tusind beboere i bydelen.

I bydelen har et videnskabeligt, encyklopædisk bogforlag til huse. Der er 2 gymnasier et litauisk og et hviderussiske samt musikskole i Karoliniškės.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Ældre beboere i Karoliniškės mener, at den gamle landsby på stedet arvede navnet efter et gods der lå der. Sprogforskeren John Jurkštas mener dog at navnet stammer fra "Karčma Karolinov" (dansk: Karoline Kroen), som lå på stedet i begyndelse af 1800-tallet.

Opførelsen af bydelen påbegyndtes i 1971 ifølge R. Balenos og G. Balėnienės' projekt. Bebyggelsen består hovedsageligt at 5, 9 og 12 etagers høje beboelsesejendomme.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]