Kaspar Schwenckfeld

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kaspar Schwenckfeld

Kaspar-Schwenkfeld.jpg

Personlig information
Født 1490 Rediger på Wikidata
Legnica Rediger på Wikidata
Død 10. december 1561 Rediger på Wikidata
Ulm Rediger på Wikidata
Dødsårsag Dysenteri Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Europa-Universität Viadrina Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Teolog, filosof Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Kaspar Schwenckfeld (født 1490 i Ossig ved Liegnitz, død 10. december 1561 i Ulm) var en spiritualistisk teolog fra reformationstiden. Han regnes til den radikale reformation.

Schwenckfeld, der var af adelig herkomst, studerede i Köln og Frankfurt ved Oderen og virkede efter afsluttede studier forskellige steder som kammerherre og til sidst som rådgiver for hertugen af Liegnitz. Under et besøg i Wittenberg i 1522 kom Schwenckfeld for alvor i kontakt med den lutherske protestantisme. Senere kom han i tvivl om realpræsensen i eukaristien og gik i opposition til Luther. Schwenckfeld sluttede sig i en tid til den overtyske reformation omkring Wolfgang Capito i Strasbourg.

Schwenckfelds teologi er præget af spiritualistiske ideer. I hensyn til den protestantiske retfærdighedslære betonede Schwenckfeld det enkeltes menneskes etisk-sociale ansvar i forhold til Guds nåde. I 1547 udgav han sit hovedværk Bekandtnus und Rechenschaft von den Hauptpunkten des christlichen Glaubens. Schwenckfelds teologiske synspunkter blev både af katolsk og luthersk side anset for kættersk. Efter hans død i 1561 i Ulm, etablerede sig i Schlesien og andre steder menigheder, som byggede på hans teologiske positioner.

I 1700-tallet fordrev jesuitterne schwenckfeldianerne fra Schlesien. En del sluttede sig til herrnhutterne, andre udvandrede til Nordamerika, hvor den dag i dag findes små schwenckfeldianiske menigheder.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]