Kaste

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Oversigt over det indiske kastesystem Varnas

En kaste er en arvelig socialklasse, særligt i det traditionelle indiske samfund.

Inden for hinduismen spiller personers kastetilhørsforhold en betydelig rolle og kasterne opfattes ofte som guddommeligt givne, medens andre indiske religiøse bevægelser, f.eks. buddhismen og sikhismen, er karakteriseret ved at forkaste kastesystemet og dermed appellere til medlemmer af de lavere kaster.

Kasterne[redigér | redigér wikikode]

Det danske ord kaste dækker egentlig over to forskellige indiske ord, nemlig varṇa ("farve, kvalitet") og jāti (fødsel). I en indisk social kontekst er jātierne ofte den vigtigste kategori, da det primært er ens medlemskab af en bestemt jāti, der er bestemmende for, hvilke sociale normer, man er underlagt, og hvem man kan gifte sig med. Jātierne er som regel associeret med en bestemt samfundsfunktion i det indiske samfund og tilhørsforholdet til en bestemt jāti afspejles ofte i folks efternavn. Der findes mange tusinder jātier, men disse grupperes normalt i fire hovedgrupper, nemlig varṇaerne. Disse beskrives i Manus Lovbog 1. 87-91:

  • brahminerne – Præster, lærde, skal formidle den hellige viden og varetage religionen
  • kshatriyaerne – Høvdinger og krigere, skal beskytte folket og foranstalte ofre
  • vaishyaerne – Handelsfolk, håndværkere og jordbesiddere, skal holde kvæg, sørge for, at jorden dyrkes og drive handel
  • sudraerne – Tjenerne, skal udføre manuelt arbejde for de øvrige kaster

Uden for selve kastesystemet finder man også de såkaldte dalitter eller kasteløse, der regnes for lavere end selv sudraerne. Disse er ofte de fattigste bønder, ufaglærte arbejdere, gadekunstnere, tøjvaskere eller læderforarbejdere. Fælles for disse erhverv er, at de betragtes som urene. Dette kunne fx også være slagtere, der også anses som et urent erhverv. Hvis man rør ved en kasteløs, hedder det at man selv bliver kasteløs i sit næste liv. En anden forklaring for at være kasteløs er, at man har været et dårligt menneske i sit tidligere liv. Derfor er der næsten ingen – rige som fattige – der sætter spørgsmålstegn ved deres status i de indiske kaster. Dette gør selvfølgelig – og har gjort – at der ikke rigtigt har været særlig mange oprørere mod ordensmagten og Indiens meget stærke klassesystem. I Indien er diskrimination baseret i kasteforskelle officielt forbudt, men i praksis diskrimineres der stadigt ofte imod de lavere kaster og de kasteløse.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wiktionary-logo.svg Se Wiktionarys definition på ordet:

Se også[redigér | redigér wikikode]