Ayurveda

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Ayurvedas principper

Ayurveda er en form for alternativ behandling, der har været brugt indenfor hinduismen. Der findes tre forskellige elementer (doshaer) indenfor ayurveda. Det er henholdsvis pitta, vata og kapha. Pitta er ild som er forbundet med synet. Vata er rum og luft som er forbundet med hørelsen og følesen. Kapha er vand og jord som er forbundet med smags og lugtesansen.

Indenfor ayurveda bliver folk delt op i de tre forskellige elementer, ofte bliver man tildelt to af dem, med den ene som hovedelement. Alle har dog alle tre elementer i sig. Det er meget vigtigt at man har en god balance mellem de tre elementer.

De ældste tekster om ayurveda er skrevet på sanskrit. Oversat fra sanskrit betyder ayurveda "livets videnskab". Man kan spore behandlingsformen helt tilbage til 5000 år før vores tidsberegning. Ayurveda har i meget lang tid været praktiseret i flere lande som f.eks Indien, Nepal og Sri Lanka. I visse arabiske lande bliver det også praktiseret. I Indien er der ca. 80 % af befolkningen der benytter sig af en eller form af ayurveda for at helbrede sygdom. I nyere tid har også dele af den vestlige verden taget det til sig, dog som en alternativ behandlingsform.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]