Katana

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Katana fra det 16. eller 17. århundrede.
Våbnet er opbevaret ved det tyske museum, Staatliche Kunstsammlungen Dresden.[1]

Katana (刀) tilhører gruppen af traditionelle japanske sværd (日本刀, nihonto),[2][3] der blev båret af samuraiklassen i det feudale Japan,[4] også almindeligvis omtalt som en "samuraisværd".[5] Moderne versioner af katana bliver undertiden fremstillet under ikke-traditionelle materialer og metoder.[6]

Katana er kendetegnet ved sit karakteristiske udseende: en buet, slank, enægget klinge med et greb, der kan holdes med to hænder. Sværdet er historisk forbundet med den japanske kriger, samurai, i det feudale Japan (før år 1868), og er blevet kendt for sin skarphed, styrke og skønhed.

Forskellige typer af sværd[redigér | redigér wikikode]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Før Muromachi perioden (1337-1573) blev det lange japanske sværd, tachi (太刀), båret hængende fra obi (smalt klædestykke om livet) med sværdets æg nedad. Tachi var et effektivt våben, der blev anvendt af den beredne samurai samt af fodfolket. Under Muromachi perioden blev den lidt kortere katana et standardvåben for samuraien. Katana blev båret i obi med æggen opad. Samuraierne bar, som de eneste af de japanske samfundsklasser, to sværd, kaldet daisho (大小) – katana (刀) og en wakizashi (脇差) (kortere sværd end katana).

Konstruktion[redigér | redigér wikikode]

Jern-sand der anvendes til fremstilling af det japanske sværd, katana.

Katana er traditionelt fremstillet af jern-sand, på japansk kaldet "Tamahagane".[7]

Sværd efter størrelse[redigér | redigér wikikode]

I Japan findes måleenheden shaku, der svarer til 30,3 cm.

  • Et blad kortere end 1 shaku kaldes en tanto (短刀 tantō "kniv").
  • Et blad mellem 1 og 2 shaku kaldes en shoto (小刀 shōtō "kortsværd"). Wakizashi (脇差), kodachi (小太刀)
  • Et blad længere end 2 shaku kaldes daito (大刀 daitō "langsværd"). Katana (刀), tachi(太刀).

Anvendelse i dag[redigér | redigér wikikode]

Katana anvendes i dag i forbindelse med sværd-træknings disciplin, iaijutsu (居合術), der stammer fra Japans feudale tidsperiode.

Endvidere eksisterer der moderne efterligninger af katana, kaldet iaitō (居合刀). Anvendelsen af iaitō ses inden for den moderne sværd-træknings disciplin, iaido, hvor iaitō kan bruges i forbindelse med sportskonkurrencer. Iaitō er fremstillet af en blanding af aluminium og zink, hvorfor bladet ikke kan slibes op. Vægten på iaitō er lettere end katana og balancepunktet ligger anderledes i forhold til katana. Disse forhold resulterer i, at dynamikken og krav til den mentale - og motoriske færdighed bliver anderledes i forhold til brug af katana.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kampdisciplin hvor katana anvendes:

Kampdiscipliner hvor attrap for katana anvendes:

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia filer[redigér | redigér wikikode]

Kunst og kultur Stub
Denne artikel om kunst eller kultur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.