Katarina Stenbock

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Katarina Stenbock
Portræt udført af Johan Baptista von Uther, ca. 1565
Dronning af Sverige
Kroning 23. august 1552
Periode 22. august 155229. september 1560
Forgænger Margareta Eriksdatter
Efterfølger Karin Månsdotter
Ægtefælle Gustav 1. af Sverige
Hus Stenbock
Far Gustav Olsson
Mor Brita Eriksdotter
Født 22. juli 1535(1535-07-22)
Torpa, Västergötland, Sverige
Død 13. december 1621 (86 år)
Strömsholm Slot, Västmanland, Sverige
Hvilested Uppsala Domkirke

Katarina Stenbock (22. juli 153513. december 1621) var datter af hertug Gustav Olsson (Stenbock) og Brita Eriksdotter. I 1552 blev hun gift med den svenske konge Gustav Vasa, og hun var dronning af Sverige fra 1552 til 1560.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Katarina Stenbock var datter af Gustav Olofsson Stenbock og Brita Eriksdotter, der var søster til Margareta Eriksdatter, Gustav Vasas tidligere hustru.

Som dronningen, før hun var forlovet, da kongen besluttede at gifte sig med ham, og hans engagement blev derefter brudt. Det blev sagt, at hun flygtede til gemme sig bag en busk i haven, mens kongen var på udkig efter. Ifølge gamle historier, ofte hun talte om sin tidligere kæreste i hendes søvn.

Hans ægteskab var bestridt af Kirken og Gejstlighed, på grund af dets forhold til den gamle dronning.

Den 22 August 1552, var ægteskabet fejret med stor pragt i byen Vadstena, mens skadedyr ramte landet og byen Turku brændt. De mennesker, betragtes dette som et dårligt varsel. Den næste dag, var Catherine kronet dronning og kroning festlighederne varede tre dage. Når domstolen forlod byen Vadstena, byen brændte helt i en stor brand, der blev tolket som et andet dårligt tegn.

Ægteskabet var ikke glad, sige det samme om kongen. Det blev endda sagt, at kongen at overveje at vedtage en lov, der forbyder ægteskaber mellem personer med en stor aldersforskel.

Svækkelse kongens helbred, blev Catherine Stenbock mere en sygeplejerske end en kone i løbet af sine otte års ægteskab.

Efter kongens død forblev hun enke i 61 år. Hun blev den første svenske enkedronning med titel af Riksänkedrottning, hvilket betyder Enkedronningen af riget. Egenskaber sikret ham stor rigdom. Det lånte penge til flere af de konger der efterfulgte sin mand, og fungerer også som mægler i mange konflikter.

Dens egenskaber var placeret i hertugdømmet hans stedsøn, hertug Charles, der udfordrede hans selv i hans rige. Hun havde mange konflikter med ham. I 1581, udfordrede hertug Karl sit ejerskab, men den beholdt sin ret under beskyttelse af Kong John III af Sverige, med hvem hun havde et godt forhold, især at hun ofte lånte ham penge. Hun var den første kvinde i Retten i 1560 til 1568 og var protektor for kongens søn, Erik XIV.

Hun blev begravet i Uppsala Domkirke

Foregående: Dronning af Sverige Efterfølgende:
Margareta Eriksdatter Karin Månsdotter
KroneSpire
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi