Erik 14. af Sverige

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Erik 14.
Valgsprog:
JEHOVAH (DEUS) DAT CUI VULT
(Gud giver til hvem han vil)
Erik XIV (1533-1577) (Domenicus Verwilt) - Nationalmuseum - 17913.tif
Portræt tilskrevet Domenicus ver Wilt, ca. 1560.
Konge af Sverige
Kroning 29. juni 1561
Uppsala Domkirke
Regerede 29. september 156029. september 1568 (8 år og 0 dage)
Forgænger Gustav Vasa
Efterfølger Johan 3.
Ægtefælle Karin Månsdotter
Børn Sigrid
Gustav
Henrik
Arnold
Hus Huset Vasa
Far Gustav Vasa
Mor Katarina af Sachsen-Lauenburg
Født 13. december 1533(1533-12-13)
Tre Kronor Slot, Stockholm
Død 26. februar 1577 (43 år)
Örbyhus Slot, Uppland, Sverige
Hvilested 1. april 1577
Västerås Domkirke
Religion Lutheransk
Georg von Rosen,Erik XIV och Karin Månsdotter, 1871, Nationalmuseum.

Erik 14. (født 13. december 1533, død 26. februar 1577) var konge af Sverige 1560-1568. Han var søn af Gustav Vasa og Katarina af Sachsen-Lauenburg, bror til Johan 3. og Karl 9. samt onkel til kongerne Sigismund og Gustav 2. Adolf. Gift i juli 1567 med Karin Månsdotter (1550-1612).

Erik 14. var en veluddannet, pragtlysten renæssancefyrste. Han var i strid med sine halvbrødre, især Johan som han holdt fængslet 1563-1567.

I 1563 førte striden om nordisk dominans til Den Nordiske Syvårskrig med Danmark-Norge samtidig med, at han var i konflikt med den svenske adel.

Han knyttede sig tæt til rådgiveren Jöran Persson, som lader til at have ønsket en mere aggressiv politik mod højadelen, som til gengæld gerne så at Erik ægtede en datter fra en af de førende familier, som Gustav Vasa havde gjort det to gange. Krigen gik dårligt og slyuttede uafgjort, men blev fejret som en uomtvistelig sejr. Under kjrigen havde Erik dels beordret, dels iagttaget meningsløse grusomheder.

Erik udviklede en sygelig mistænksomhed og i 1567 fængslede han i Uppsala en del af Sture-slægen. Man forsøgte at gennemføre en rettergang, styret af Jöran Persson, men ikke engang anklagerne er klare. Baggrunden for den kaotiske rettergang synes at vbære Eriks frygt for Sture-slægtens popularitet i adel og befolkning.

En dag løb han i vanvid ind i fængslet og myrdede Nils Sture og fik vagten til at slå andre ihjel, rigsforstander Sten Stures søn Svante Sture, dennes to sønner Nils og Erik, samt to andre adelsmænd. Derefter brød Eriks psykiske sygdom ud for alvor og han flygtede til fods fra Uppsala. Drabene kendes under fællesbetegnelsen "Sturemordene". Erik erkendte sin skyld og forsøgte at betale bod. Han skrev åbent om sin sygdom. Og Jöran Persson blev fængslet og anklaget for at have anstitft Sturemordene, men blev senere genindsat i sin position som kongens nærmeste personlige rådgiver. Det så således ud som om Erik profiterede af mordene

Efter at han havde forsøgt at fri til bl.a. Elizabeth 1. af England og Renate af Lorraine giftede han sig med sin samlever, den ikke-adelige unge kvinde Karin Månsdotter. Da hun fødte en søn, som han døbte Gustav, afkrævede han den ret af adelen, at han måtte gifte sig med enhver svensk eller udenlandsk kvinde, uanset hendes stand. Og forberedte kroning af Karin, For at bekoste bryllyp, dåb og kroning af den nye dronning krævede han de penge retur, som han havde betalt slægtningene til de myrdede, I frygt for halvbroderen Johans politiske ambitioner havde han fængslet både Johan og hans polske hustru Katarina Jagellonica - en straf som kostede deres førstefødtem Isabella, livet.

Johan og Karl gjorde oprør i 1568 og belejrede Erik i Stockholm. Han måtte overgive sig og blev fængslet. I 1569 erklærede stænderne ham for afsat. Han døde i fængslet på borgen Örbyhus, formentlig forgivet på ordre fra sin bror kong Johan.3. Han var tidligt blevet skilt fra sin dronning, Karin, der i fængslet anklagede Erik for mord og fort at have ødelagt sine børns liv.

Eriks skæbne er brutal og enestående. Men manden Erik Gustavsson var en avanceret renæssance.æstet. Han skrev digte, komponerede musik, og de rum, han lod indrette i sin kongetid, er enestående eksempler på den fuldt udfoldede højrenæssance. Hans enke Karin fik len i Finland og klarede sig fint som godsejer. Sønnen Gustav døde ung i eksil.

Den danske vise fra 1564, "Mageløs's Endeligt" handler om Erik 14.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Erik 14.
Født: 13. december 1533 Død: 26. februar 1577
Kongelige og fyrstelige titler
Foregående:
Gustav 1.
Konge af Sverige
1560 – 1568
Efterfølgende:
Johan 3.
KroneStub
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi