Kategori:Enårige urter

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Denne kategori omfatter planter med en levetid på én sæson til ét år eller måske en smule mere. Langt de fleste spirer om foråret og udvikler rod og blade; i løbet af sommeren udvikles en blomsterstand der i løbet af sommer og efterår bestøves, danner og modner frø og afgiver frøene. Herefter dør planten helt. Livscyklus kan her altså være så kort som 4-6 måneder, men kan også være op til 8-9 måneder.

En mindre gruppe spirer og udvikler rod og blade i efteråret, overvintrer, og i løbet af foråret udvikles en blomsterstand der i løbet af den tidlige sommer bestøves, danner og modner frø og afgiver frøene. Herefter dør planten helt. Hvor den førstnævnte gruppe typisk dør endeligt i forbindelse med at vejret bliver koldt, dør planterne i denne gruppe oftest i forbindelse med det varme og tørre sommervejr der ofte først optræder i Juli. Disse sidstnævnte planter har således typisk et lidt længere livsforløb på 8-12 måneder.

Bemærk også, at der er nogle planter vi har i haven som etårige, men som reelt er flerårige, der hvor de kommer fra - der er blot for koldt hos os, til at de kan overvintre. Disse planter vil være at finde i kategorien Kategori:Flerårige urter.

Se også Kategori:Toårige urter