Knoldselleri

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Knoldselleri
Knoldselleri (Apium graveolens var. rapaceum).
Knoldselleri (Apium graveolens var. rapaceum).
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Apiales (Skærmplante-ordenen)
Familie Apiaceae
Slægt Apium
Art Apium graveolens
Varietet
Apium graveolens var. rapaceum
Hjælp til læsning af taksobokse

Knoldselleri (Apium graveolens var. rapaceum) (engelsk: celeriac, tysk: Knollensellerie) er en variant af vild selleri, som er nært beslægtet med bladselleri. Begge bruges som grøntsager. Det er normalt den store knold, der anvendes i madlavningen, men bladene kan bruges som suppevisk.

Oprindelse[redigér | rediger kildetekst]

Knoldselleri er gennem kultivering afledt af vild selleri (apium graveolens), der gror i middelhavslandene. I Danmark dyrkedes allerede i 1300-tallet knoldselleri[1].

Skadedyr og sygdomme[redigér | rediger kildetekst]

Bladlus, gulerodflue og selleri-minerfluen er de hyppigste skadedyr i knoldselleri. De kan bekæmpes via insektnet mod fluerne og deres larver og ved at optimere forholdene for bladlusens fjender.

Gulerodsfluens larver spiser af roden, som de også gør i gulerødder. Selleri-minerfluen minerer bladene, så de bliver gennemsigtige.

Knoldselleri kan få gule bladrender, hvis planten mangler magnesium. Mørke plette, hule knolde og brune sprækkede stængler kan være tegn på, at planten mangler bor.[2].

Brug i madlavningen[redigér | rediger kildetekst]

Knoldselleri bruges hyppigst kogt i supper skåret ud i små stykker,[kilde mangler] men kan også spises rå – fx i salater. Revet og blancheret selleri kan bruges til den velsmagene selleriremoulade. En anden anvendelse er selleribøf, der er skiver af knoldselleri, paneret i æg og rasp og stegt på panden.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Fodnoter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Dansk Landbrugsrådgivning om dyrkning af knoldselleri
  2. ^ "Begynderhaven – Haven på nettet om knoldselleri". Arkiveret fra originalen 19. januar 2012. Hentet 28. december 2011.