Kausalitet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Kvindens fald er en kausal følge af, at hunden løber ind i stigen.

Kausalitet (af latin: "causa") er det at angå eller rumme årsagen til noget, eller sagt på en anden måde: forholdet mellem årsag og virkning.

Naturvidenskaben har siden oldtiden søgt at fastslå kausalforklaringer eller lovmæssigheder, der kan anvendes til at forklare det observerede og komme med forudsigelser med en tilfredsstillende sikkerhed. En årsag er det samme som en grund eller et grundlag. Filosofisk diskuterer man om årsager er fastlagt af skæbnen eller om mennesker har fri vilje.

Det er en vigtig evne hos intelligente væsener at være i stand til at fatte sammenhængen mellem årsag og virkning. Det er nødvendigt for at kunne tillære sig hensigtsmæssige reaktioner og til planlægning af fremtidige handlinger. Hvis dyr ikke oplever sammenhæng, foretager de ingen yderligere refleksion. I modsætning til mennesker, hvor de fleste har det svært, hvis noget sker uden påviselig årsag eller hensigt. Det føles meningsløst og man skaber derfor som modvægt, en uhåndgribelig form for mening, ved at udføre handlinger uden påviselig virkning. Kun hvis alt var retfærdigt var der ingen tilfældighed.

Kausalitet bruges i samfundsvidenskabelige evalueringer som sammenhængen mellem en intervention/program og den opnåede effekt.

Juridisk betydning[redigér | redigér wikikode]

Kausalitet er især brugt i erstatningsretten, hvor det er en betingelse, at der er årsagsforbindelse mellem skadevolderens handling og den indtrådte skade, for at skadevolderen kan blive erstatningsansvarlig.

Er der fastslået, at der foreligger culpa, er det næste spørgsmål, om den skade, der er sket, er følge af den culpøse handling. Dette kaldes kausalitet. Altså spørgsmålet, om handlingen har forårsaget skaden.

Det kan også vendes om, så man spørger: var skaden sket, hvis jeg ikke havde foretaget min handling? Hvis det var sket alligevel, er der ikke kausalitet; skaden er ikke en følge af min handling.[bør uddybes]

For at der er erstatningsansvar skal skaden endvidere være en påregnelig følge af den skadevoldende handling (adækvans).

Naturvidenskab Stub
Denne naturvidenskabsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Jura Stub
Denne juraartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.