Kausalitet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Kausalitet (af latin: "causa") er det at angå eller rumme årsagen til noget, eller sagt på en anden måde: forholdet mellem årsag og virkning. Naturvidenskaben har siden oldtiden søgt at fastslå kausalforklaringer eller lovmæssigheder, der kan anvendes til at forklare det observerede og komme med forudsigelser med en tilfredsstillende sikkerhed.

Juridisk betydning[redigér | redigér wikikode]

Kausalitet er især brugt i erstatningsretten, hvor det er en betingelse, at der er årsagsforbindelse mellem skadevolderens handling og den indtrådte skade, for at skadevolderen kan blive erstatningsansvarlig. Bruges i samfundsvidenskabelige evalueringer som sammenhængen mellem en intervention/program og den opnåede effekt.

Er der fastslået, at der foreligger culpa, er det næste spørgsmål, om den skade, der er sket, er følge af den culpøse handling. Dette kaldes kausalitet. Altså spørgsmålet, om handlingen har forårsaget skaden.

Det kan også vendes om, så man spørger: var skaden sket, hvis jeg ikke havde foretaget min handling? Hvis det var sket alligevel, er der ikke kausalitet; skaden er ikke en følge af min handling.

For at der er erstatningsansvar skal skaden endvidere være en påregnelig følge af den skadevoldende handling (adækvans).

Naturvidenskab Stub
Denne naturvidenskabsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Jura Stub
Denne juraartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.