Kelly Macdonald

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Kelly Macdonald
KellyMacdonaldOct07 2.jpg
Kelly Macdonald i Februar 2009
Personlig information
Født 23. februar 1976 (45 år)
Glasgow, Skotland
Nationalitet Skotland Skotte
Ægtefælle Dougie Payne
Beskæftigelse Skuespiller

Kelly Macdonald (født 23. februar 1976) er en skotsk skuespillerinde, som blandt andet har vundet en Emmy i kategorien Bedste kvindelige birolle i en miniserie eller film.

Tidlige år[redigér | rediger kildetekst]

Macdonald blev født i Glasgow i Skotland. Hendes mor arbejdede i en tøjbutik. Hendes forældre blev skilt, da hun var ung. Hun og hendes lillebror blev opdraget af hendes mor i byen Newton Mearns, omkring en mil sydvest for Glasgow. Familien flyttede ofte, da hun var barn, fordi de var fattige. Macdonald forlod hjemmet, da hun var 17 år gammel. Hun læste kurser i skole, mens hun boede sammen med en ven i Glasgow. Men snart afsluttede hun sine studier. Macdonald viste interesse i at komme ind på en dramauddannelse, men hun søgte aldrig på grund af frygt for ikke at passe ind på grund af sin generthed.

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

Macdonald begyndte sin karriere ved at arbejde i en bar. Hun så en brochure, der reklamerede for de åbne auditions til filmen Trainspotting. Hun fik rollen som Dianne, en mindreårig pige til Renton, spillet af Ewan McGregor. Blandt de seneste roller kan det nævnes, at hun spillede en reporter i The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, og en rolle som en skuespiller, der spillede Peter Pan i Finding Neverland. Hun havde også en stor rolle i Robert Altman's Gosford Park, hvor hun spillede en jomfru. På TV har hendes mest bemærkelsesværdige roller været i to BBC dramaer, og Paul Abbott's serie Den tredje kraft i 2003 og det andet i Richard Curtis The Girl in the Café i 2005. Begge instrueret af David Yates og to med Bill Nighy i hovedrollen. For hendes rolle i The Girl in the Café blev Macdonald var nomineret i 2006 Golden Globe og vandt en Emmy.

Macdonald havde hovedrollen i filmen, Nanny McPhee fra 2005 som tjenestepigen Evangeline, og A Cock and Bull Story, hvor hun spillede kæreste med alter ego til rollen spillet af Steve Coogan. I 2007 spillede Macdonald med i Coen Brothers Oscar-vinder No Country for Old Men, hvor hun spillede hustru til filmens hovedperson. Macdonald's agent troede først, at den rolle, ikke ville passe hende. Macdonald måtte kæmpe for at få rollen. Hendes vedholdenhed har båret frugt, og hun blev nomineret til en BAFTA Award for bedste kvindelige birolle. I 2008 spillede hun Dr. Paige Marshall i filmen Choke.

I øjeblikket spiller Macdonald karakteren Margaret Schroeder i den kritikerroste amerikanske dramaserie Boardwalk Empire. Hun blev nomineret til en Golden Globe for rollen i 2010.

Privatliv[redigér | rediger kildetekst]

I august 2003 blev Macdonald gift med bassist Dougie Payne, der spiller med i bandet Travis. Parret bor i London og har en søn, Freddie Peter Payne, født den 9. marts 2008.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]