Peter Pan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Peter Pan-statue i Kensington Gardens, London

Peter Pan er en romanfigur skabt af den skotske forfatter J.M. Barrie (18601937). Peter Pan optrådte første gang i bogen Little White Bird, der udkom i 1902. I 1906 blev de seks kapitler, hvori Peter Pan optrådte, udgivet som en selvstændig børnebog under titlen Peter Pan in Kensington Gardens, der udkom på dansk i 1915.

I 1904 skrev Barrie skuespillet Peter Pan, der siden har begejstret børn. Efter mange opførelser udkom en revideret udgave i 1928, som blev udgivet på dansk i 1969.

Den vigtigste bog i Peter Pan-serien er dog Peter Pan og Wendy fra 1911, der er romanudgaven af skuespillet. Her møder Wendy og hendes to små brødre Peter Pan, der tager dem med til Ønskeøen, hvor Peter er leder for De glemte Drenge. Turen til øen er et rigtigt eventyr med alfer, sørøvere og indianerprinsesser.

Temaet i Peter Pan er Peters udtalte antipati mod voksne og drømmen om den evige barndom. Alligevel længes Peter og De glemte Drenge efter en mor. Efternavnet Pan henviser sandsyndligvis til den græske skovgud af dette navn.

Peter Pan blev filmatiseret allerede i stumfilmsdagene, men den mest berømte udgave er nok tegnefilmen Peter Pan fra Walt Disney-studierne fra 1953, der handlingsmæssigt følger Peter Pan og Wendy-historien.

Udover de mange film har den kendte historie også skabt succes som musical. En udgave blev skrevet af George Stiles og Anthony Drewe og havde verdenspremiere i december 2000Det Ny Teater i København. En anden udgave blev skrevet af Piers Chater Robinson i 1985, og den kan opleves i Aalborg i februar og i Hillerød i september og Tivoli i efterårsferien 2007 med gruppen Mastodonterne.

Ønskeøen[redigér | redigér wikikode]

Ønskeøen er stedet hvor Peter Pan bor sammen med De glemte Drenge og Klokkeblomst. Kaptajn Klo bor der også.

Mens man er på Ønskeøen holder nogen op med at ældes derfor ses ønskeøen ofte som en metafor for evig barndom (og barnlighed), udødelighed og virkelighedsflugt.

De glemte Drenge (De fem Drenge)[redigér | redigér wikikode]

De glemte Drenge bor sammen med Peter Pan på Ønskeøen. Det er drenge som er blevet glemt/væk fra deres forældre i Kensington Garden. De er ligesom Peter Pan udødelige, men vender i slutningen af den originale historie tilbage med Wendy til den virkelige verden for at blive voksne. I modsætning til i Disneys version, hvor de bliver tilbage på ønskeøen med Peter.

Der er seks glemte drenge: Tootles, Nibs, Slightly, Curly, The Twins

I Disneys Peter Pan og Kaptajn Klo hedder de dog De fem Drenge, og de er – som navnet antyder – kun fem.

Wendy[redigér | redigér wikikode]

Wendy Moira Angela Darling (kaldt Wendy) er en af de førende biroller i eventyret om Peter Pan. Hun er storesøster til John og Michael, der tager med hende til Ønskeøen sammen med Peter Pan.

Historien starter med, at Wendy fortæller sine brødre eventyr om Peter Pan og hans venner, De glemte Drenge, hver aften inden sengetid. Hun gør dette så godt, at Peter Pan ofte gemmer sig uden for deres vindue for at lytte med. En aften kommer han imidlertid til at efterlade sin skygge i værelset, og da han senere kommer tilbage for at finde den, opdages han af Wendy og drengene. Til gengæld for, at Wendy syr Pans skygge på igen, tager han dem med til Ønskeøen, stedet hvor man aldrig bliver gammel.

Her gennemlever Wendy mange eventyr, der foruden det endelige opgør med Kaptajn Klo også tæller et kidnapningsdrama med indianerprinsessen Tiger Lily, et besøg hos de drilske havfruer og flere sammenstød med krokodillen Tick-Tock, der engang åd Klo's ene hånd, og som nu har fået smag for mere af ham.

Til slut er det Wendy, der husker drengene på, at selv om Ønskeøen er et spændende sted, er der en familie derhjemme, som savner dem, og som de selv helst ikke vil være foruden, hvorfor de tre søskende endelig vælger at forlade Ønskeøen, og løftet om evig ungdom, igen.

Wendy har en mindre, men vigtig, rolle i Disneys film Hook, der er tænkt som en opfølger til eventyret om Peter Pan. Her er hun blevet til "Granny Wendy" (Farmor Wendy), en gammel dame, der startede et børnehjem efter besøget på Ønskeøen, og som hjælper den nu voksne Peter Pan med at huske sit liv på Ønskeøen.

Kaptajn Klo[redigér | redigér wikikode]

Kaptajn Klo fra udgave af Peter Pan og Wendy fra 1912.

Kaptajn Klo er Peter Pans ærkefjende i såvel J. M. Barries børnebog som i Walt Disneys filmatisering. Han er sørøverkaptajn, der har sit eget skib. Det ligger i Ønskeøens bugt. Hans store besættelse er at få ram på Peter Pan, der i et slagsmål har været skyld i, at krokodillen åd hans ene hånd. Det er som erstatning for denne hånd, at han har en klo. Krokodillen har også slugt et vækkeur, så der lyder en tikken hver gang den dukker op – til Klos store skræk. Han er klædt i rød jakke og har sort bølget hår og overskæg.

Hans trofaste følgesvend er den tykmavede styrmand Smisk. Han er noget under tøflen på kaptajnen, men han er altid villig til at træde hjælpende til, især når krokodillen dukker op. Han er iklædt en stribet sweater og nissehue og har hvidt skæg.

Kaptajn Klo kom til at indgå som biperson i flere tegneserier, han har især indgået kompagniskab med Bjørne-banden fra tid til anden. Han er også mod sin vilje blevet genstand for Madam Mims kærlighed

Klokkeblomst[redigér | redigér wikikode]

Klokkeblomst er en fe og Peter Pans ven og hjælper. Hun kan ikke tale og er ligesom Peter Pan og De glemte Drenge udødelig. Klokkeblomsts humør er lunefuldt og svinger fra den ene yderlighed til den anden. I bogen om Peter Pan beskrives dette som værende fordi, at Klokkeblomst er så lille, at hun kun er i stand til at rumme en følelse ad gangen.

Hun har tendenser til at blive jaloux og har desuden et meget meget hidsigt temperament. Hun er central for historien om Peter Pan i J.M. Barries klassiske børnebog, hvor hun af jalousi foråder ham, men dog snart fortryder og redder ham igen – eller i hvert fald forsøger på det.

Naturligvis måtte hun så også indgå i Walt Disneys filmatisering af Peter Pan, hvor hun også er meget jaloux og hidsig, men dog fortryder som i forlægget. Hendes tryllestøv får her figurerne til at flyve. Hun er klædt i en lille grøn kjole og er gyldenhåret.

Hun fik i denne skikkelse en fast plads i Disneys TV-shows, som en assistent for enten Disney selv eller Jesper Fårekylling i rollen som studievært. Hun har så også indgået i en del tegneserier som biperson, især i skovuniverset.

Klokkeblomst har fået sin egen film, som handler om Klokkeblomst og andre fe'er fra skovuniverset.

Film[redigér | redigér wikikode]

Teater og opsætninger[redigér | redigér wikikode]

Teaterforestillingen ”Peter Pan” havde for første gang premiere d. 27. December 1904 på Duke of York´s teater i London. Efter 150 opførelser sluttende den 1. April 1905 og det blev bekendtgjort at forestillingen ville få premiere igen den følgende jul, samtidig med en premiere i New York. Derefter spillede ”Peter Pan” hver jul helt op til 1952, kun afbrudt af 1939 og 1940, Londons bombardement.

Piers Chater Robinsons ”Peter Pan” så dagens lys i 1985, og er blevet spillet et utal af gange i England. Forestillingen er også opført i Canada, Australien, New Zealand, Saudi Arabien, Syd Afrika og mange steder i Europa. I Danmark er det Århus teater som først opførte forestillingen. I 2007 opførte teatergruppen Mastodonterne stykket Peter Pan i Hillerød og Tivolis koncertsal i København.

I oktober 2012 opføres Peter Pan på FilurenMusikhuset Aarhus.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]