Kenneth Krabat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Kenneth Krabat

Kenneth krabat 2010.jpeg

Personlig information
Født 30. januar 1963Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse DigterRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Kenneth Søgaard Krabat er en dansk forfatter og digter (forfatternavn Kenneth Krabat, født 30. januar 1963 i København). Han forlod folkeskolen efter 10. kl, blev EFG-lærling og elektriker 1983. Har siden arbejdet m/ handicappede, taxakørsel, bandbooking, håndværksarbejde, radiospeak, bogoversættelse og undertekstning af film/TV, oplæsning, bogredaktion, undervisning i scenefremtoning og oplæsning. Har 2003-05 læst voksen-pædagogik, og er initieret Reiki II-healer.

Kenneth Krabat debuterede som digter i tidsskriftet Hvedekorn i 1985, og i bogform med digtsamlingen ...Naiv? Sagde det nøgne barn (1987). 1996 blev han blandt de første danske forfattere, som begyndte også at udgive på nettet og i ebog - hér oftest via sit eget domæne, kunstnersitet menneske.dk. Har fra 1996 udgivet visse egne eDigtsamlinger og netdigtsamlingerForlaget Se, sne!, samt en del digte og prosa som podcasts. Fra 1987 mange bidrag til digtantologier, og fra 2007 med særligt fokus på antologier med danske science fiction-forfattere. Han er oversat til engelsk, tysk, kroatisk, slovensk og italiensk.

Dansk Forfatterforening[redigér | redigér wikikode]

Som formand for Lyrikgruppen i Dansk Forfatterforening (2008-2009) var hans fokus at inspirere til samarbejde og selvpublicering samt at gøre foreningens digtere synlige for hinanden gennem hyppige udsendinger af nyhedsbreve. Det resulterede 2009 i en ikke-redaktionelt behandlet 1045 siders PDF-antologi med en stor del af foreningens digtere, kaldet "ORDLØST - 119 digtere i Dansk Forfatterforening", som jævnligt besøges og downloades.

Kenneth Krabat afløstes af digteren Karsten Bjarnholt (2009-2014).

Pausenotation[redigér | redigér wikikode]

I år 2000 offentliggjorde Kenneth Krabat et "pausenotationssystem" beregnet på skrivning og (op)læsning af digte kaldet "Pausens Musik" (2013 "Rytmisk Dansk"). I denne skitse til en poetik betragter han digte som et fastfrosset billede af ikke blot digterens følelser og meninger i skriftøjeblikket, men også digterens krop - udtrykt som den vejrtrækning digtets opsætning inspirerer til, hvis tegnsætningens mange tegn, samt indrykninger og linjebrud tages som udtryk for forskellige længder pauser. At læse eller oplæse med blik på dette "oplæsningspartitur" omtales som at "prøve digterens krop på".

Herved viderefører Krabat en holdning, som bl.a. den amerikanske digter Charles Olson med sit manifest "projective verse" (1950) [1] var fortaler for: Kroppen må med i blankverset, og hertil duer kun åndedrættet - der via digtets tekst således angives for læseren partiturt - hvorved læseren på sin vis kryber i digterens krop. Flere af beatgenerationens amerikanske digtere - Ferlinghettit, Kerouac o.a. - der alle var oralt orienterede, kan kaldes "projective poets", men hele "beatpoesi-projektet" blev senere mødt med kritik af "sprogdigterne". [Ron Silliman, "Who Speaks: Ventriloquism and the Self in the Poetry Reading", 1998] Sprogdigterne mente, at brugen af "jeg" i et digt var selvforherligende og nemt af både digtere og læsere kunne misforstås at overføre et biografisk jeg til teksten eller omvendt, som ønske eller afvisning - og derved henlede opmærksomheden på et falsk billede af et menneske (digteren) snarere end at fokusere på sproget i sig selv - sproget, som i følge sprogdigterne ikke portrætterer verden, men er en verden i sig selv.

Stort set ingen af Krabats bogudgivne digte har dog særlig høj jeg-frekvens, men er ikke desto mindre partiturt sat op. For Kenneth Krabat gælder ikke beatdigternes credo om at fremvise egne fortræffeligheder eller det modsatte. Snarere anvendes vejrtrækningsanvisningerne i digtenes brug af pausenotation til at tilgå tilstande, som digteren opfatter som værd at påpege eller give videre. En poesi, som i væsentlig grad er personløs, men dog alligevel har en afsender, som frem for at maskere sig bag meninger eller handlingsbeskrivelser maler en maske af følelser med vejrtrækningsangivet rytme.

eBøger[redigér | redigér wikikode]

Da ebogsbølgen gled over landet i 2010, blev Kenneth Krabat meget optaget af ebogsformatet EPUB som selvpubliceringsmiddel for digtere og udgav på sin blog mange indlæg om problematikken med autoombrydning af tekst på ebogslæsere. Han mener hér bl.a., at mainstream-orienteret og profitbaseret kodning af EPUB-formatet marginaliserer digtere ved at lade visningskoder i det globale industriformat EPUB bestemme digtes udtryk og hermed tvinge seriøse digtere over i statiske, men ikke-udbredte eformater. Anken er her primært, at autoombrydning af linjer - der ikke er generende for en romantekst, når læseren af en EPUB efter behov gør teksten større - ødelægger både digtes iboende åndedræt og deres grafiske udtryk.

2016 udgav han en digtsamling i Italien i epubformat ROSSO.NIENTE, [2] hvor digtlinjerne blev præsenteret i alternerende farve, grå og sort. Herved menes at kunne bevare tekstens iboende åndedræt, fordi læseren pga. de farvekodede linjer altid vil vide hvor lang en linje er, selv når skift af skriftstørrelse forårsager linjebrud.

Et andet fokus i rækken af ebogsindlæg var distributionsleddet Publizon (ejet af de store danske forlag), som med kravet om CVR-nummer for alle udgivere i Kenneth Krabats øjne tvang selvudgivende og eksperimenterende eForfattere ud i unødig skattemæssig "professionalisering" eller til omkostningsfuld mellemmandsdistribution for at kunne komme i bred salgsdistribution og biblioteksudlån. Denne begrænsning er siden fjernet, således at private (2015) mod betaling for "opbevaring" kan få distribueret ebøger til danske forhandlere og til biblioteket.

2012 udgav Kenneth Krabat et lille kampskrift om eReolen.dk - udlånssamarbejdet mellem danske forlag og bibliotekerne, Når ræven vogter gæs.

Musikalsk[redigér | redigér wikikode]

Musikalsk har Kenneth Krabat samarbejdet med forskellige lydkunstnere og digterkolleger, heriblandt electro-støj-orkestret Alarm112 - "Historie på 2 steder" (Alarm112, Lydmuren, DR/P1, 1995), "VINTERMENNESKE de første 100 år om" [Alarm112, 2001].

Et samarbejde med maleren og pianisten André Lundquist førte i årene 1999-2001 til optagelse og udgivelse af godt 150 digt/fortælle-improvisationer til AL's improviserede klaverspil. Disse blev 2002 samlet under titlen "KALK 2 år - improvisation for begyndere" på data-CD, men er siden lagt på nettet til fri afbenyttelse.

Indlæsninger[redigér | redigér wikikode]

Kenneth Krabat har gennem årene lagt mange indlæsninger på nettet til fri afbenyttelse. Disse blev 2013 samlet og sammen med en mængde hidtil uudgivne optagelser udgivet i en form for audiobog på nettet - som ganske usædvanligt for netpublikationer er tildelt et ISBN-nummer: "ISBN 978-87-92851-04-8 - kenneth krabat: Lydfladen, læsninger og sange". Essensen er en indtil videre uafsluttet række af oplæsninger med fokus på arbejdsprocessens afprøvninger af en ny teksts formåen, virkemidler eller særlige diktionskrav.

Om "bogen" vil få en afslutning angives ikke. Heller ikke, om meningen med titelprovokationen er at udfordre registreringssystemets eller hele den gængse danske opfattelse af, hvad en bog kan være: Ikke en eBog, ikke en netudgivelse (som fik sit eget adskilte registreringssystem med tilkomsten af internettet), ikke en papirbog (fordi det er lyd), ikke et fastmedie som DVD eller CD, ikke en blog eller en hjemmeside i traditionel forstand. Siden fremstår således som en påstand om, at en multimedieudgivelse kan være uafsluttet/uafsluttelig, digital, hovedsagelig bestå af lyd, være ret fragmentarisk og databaseagtig i sin fremstilling og samtidig betegnes som "bog" ved blot at blive betitlet ISBN og et nummer.

Udgivelser[redigér | redigér wikikode]

Lyrik og kortprosa[redigér | redigér wikikode]

Børnebog[redigér | redigér wikikode]

 • Od kraja prema početku, Priča o Kennuju i Kalleu (Fra slutning til begyndelse, en historie om Kenny og Kalle) (2016, Mala Zvona, Kroatien)

Improvisation[redigér | redigér wikikode]

 • KALK 1 – 5 (KALK; André Lundquist, Kenneth Krabat; 1999, Kalkværk CD-1, CD-2, CD-3, CD-4, CD-5)
 • KALK – Et ganske særligt hjerte (KALK; André Lundquist, Kenneth Krabat; 1999, Kalkværk CD-6)
 • KALK 7 -10 (KALK; André Lundquist, Kenneth Krabat; 2000, Kalkværk CD-7, CD-8, CD-9, CD-10)
 • KALK – Live på Café Grif 10.6.01 (KALK; André Lundquist, Kenneth Krabat; 2001, Kalkværk LIVE-CD-1)

Komposition[redigér | redigér wikikode]

 • Alarm112 - VINTERMENNESKE de første 100 år om (indspillet 2002-2003, Bandcamp 2012)

Science Fiction[redigér | redigér wikikode]

[5] Oversat i:[6]

 • Rund um die Welt in mehr als 80 SF-Geschichten (2016, Saphir im Stahl)
 • SIRIUS-B (2016, Croatia)
 • Sky City (Science Fiction Cirklen 2010)

Redaktion[redigér | redigér wikikode]

Fagprosa[redigér | redigér wikikode]

 • eReolen.dk: tarvelig løsning, høje omkostninger, 41 spørgsmål til eUdlånsprojektet formuleret på basis af samtaler, november-marts 2012 (2012, EPUB, Forlaget Se, sne!]

Om forfatteren[redigér | redigér wikikode]

 • i Påbegyndte Forfatterbiografier: Ivar Lo-Johansson, Isaac Asimov, Lars Saabye Christensen, Aldous Huxley, Thorkild Hansen, Svend GE Madsen (2011, General Books ISBN 9781233332410)
 • i Generationsmaskinen - dansk litteratur som yngst 1990-2004 af Lars Bukdahl 2004, Borgen

Priser og Legater[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]