Dansk Forfatterforening

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Dansk Forfatterforening
Generelle informationer
Type Forening
Hjemsted København, Danmark
Grundlagt 19. maj 1894; 130 år siden (1894-05-19)
Formand Morten Visby
Medlemsblad Forfatteren
Eksterne henvisninger
www.danskforfatterforening.dk
CVR-nummer 60761418 Rediger på Wikidata

Dansk Forfatterforening, stiftet 19. maj 1894, er en faglig organisation for forfattere af skønlitteratur for voksne, unge og børn, illustratorer af børne- og ungdomsbøger, faglitterære forfattere, lyrikere og oversættere fra såvel fremmedsprog til dansk som fra dansk til fremmedsprog.

Formænd[redigér | rediger kildetekst]

Æresmedlemmer[redigér | rediger kildetekst]

Denne liste er ufuldstændig; hjælp gerne med at udfylde den.

Kendte sekretærer[redigér | rediger kildetekst]

Forfatterlandsholdet[redigér | rediger kildetekst]

Forfatterlandsholdet er et fodboldhold , hvis spillere alle er danske, skønlitterære forfattere. Holdet sorterer under Dansk Forfatterforening, men ledes og organiseres af de til enhver tid deltagende spillere. Det afholder sin ugentlige træning i København.

Tidlligere var Forfatterlandsholdet kendt under navnet FC Fodboldenglen, som er titlen på den berømte generationsroman af Hans-Jørgen Nielsen fra 1979.

Forfatterlandsholdet spiller landskampe mod tilsvarende forfatterlandshold især fra nabolandene. Der er således afviklet kampe mod fx Sverige og Tyskland. Den 27. maj 2011 afvikledes en officiel landskamp mod Norges forfatterlandshold på det olympiske stadion i Lillehammer. Norge vandt 10-1, og Martin Larsen scorede det enlige danske mål.[1]

Hver sommer spiller Forfatterlandsholdet træningskampe mod et hold bestående af litteraturanmeldere ved dagbladene.

Udgivelser[redigér | rediger kildetekst]

Lyrikergruppen i Dansk Forfatterforening udgav 2009 en 1045 sider PDF-antologi på eget forlag, ordløst.dk, med en stor del af foreningens digtere, "ORDLØST - 119 digtere i Dansk Forfatterforening".

Denne samling var samtidig den første danske digitale lyrikantologi, og hvad omfanget angår nok den største. Inspirationen til samlingen kom af en impromptu invitation til en lille antologi, der blev udgivet som Nyhedsbrev #19 i 2008 med godt 40 af foreningens digtere.[2]

I 2018 udgav foreningen og digterne i fællesskab, på initiativ fra Lyrikergruppens medlemmer, et festskrift for digteren Knud Sørensen som bog (uden ISBN), "Et stykke af din tid - fra kolleger i Dansk Forfatterforening". Andekdotisk bekræfter Knud Sørensen heri - som vel nok en af de første i sin tid - at det er muligt at bruge en computer til at skrive digte (1980).

Trivia[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Norsk avisreportage
  2. ^ http://menneske.dk/lgruppen/ arkiv for nyhedsbrevet 2009

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Lisbeth Worsøe-Schmidt: Dansk Forfatterforening 1894-1994, 1994.
  • Ole Strandgaard, s.23, Et stykke af din tid - fra kolleger i Dansk Forfatterforening, 2018.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]