Kfar Saba

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kfar Saba
כְּפַר סָבָאRediger på Wikidata
Kfar Sabas byvåben Kfar Sabas byflag
Kfar Saba COA.svg Flag of Kefar Saba.svg
Kfar Saba spring in the city.JPG
Overblik
Land Israel Israel
Borgmester Rafi SaarRediger på Wikidata
Grundlagt 1903Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 96.922 (2016, 2015)[1]Rediger på Wikidata
 - Areal 15,0 km²
 - Befolkningstæthed 6.461 pr. km²
Andet
Højde m.o.h. 30 mRediger på Wikidata
Hjemmeside www.kfar-saba.muni.il
Oversigtskort

Kfar Saba (Kefar Sava) (Hebraisk: כפר סבא) er en by beliggende nordøst for Tel Aviv i Sharon regionen og øst for Ra'anana.

Demografi[redigér | redigér wikikode]

Kefar Sava har 76.600 indbyggere (CBS, Israel Central Bureau of Statistics, 2001), hvoraf den jødiske andel udgør over 99,9%. Byen har en befolkningsvækst på 2% årligt (2001).

Kfar Sabas byvåben

Historie[redigér | redigér wikikode]

Omådet Kfar Saba blev i 1892 købt af en gruppe jødiske zionistiske nybyggere. Men det viste sig snart at være et dårligt køb, da landet lå i et øde og uudviklet område og desuden langt fra alle andre jødiske beboelser. I 1896 købte baron Edmond James de Rothschild området og videresolgte det til landmænd fra Petah-Tikva, som igen videresolgte det til andre, hovedsagelig nye immigranter. Men den osmanniske (tyrkiske) regering nægtede at give byggetilladelse, så de første nybyggere var nødsaget til at bo i hytter af ler og halm. De levede af at dyrke vin, mandler og oliven. Først i 1912 fik de byggetilladelse til at opføre mere permanente bygninger.

Under 1. verdenskrig blev Kfar Saba ødelagt under kampe mellem englænderne og tyrkerne. Samtidig kom der omkring tusind flygtninge, der var blevet smidt ud af deres hjem, fra Tel Aviv og Jaffa. Tyrkernes forsøg på at genhuse flygtningene og Kfar Sabas indbyggere mislykkedes pga. pogromerne i 1921. Samme år vendte de tilbage, og i 1924 kom der flere nye tilflyttere.

Under den arabiske revolte i årene 1936-1939 såvel som under Uafhængighedskrigen i 1948 og Seksdageskrigen i 1968 blev Kfar Saba gentagne gange angrebet af arabere fra Saba og andre nærliggende landsbyer.

I maj 2004 offentliggjorde olieudforskningsselskabet Givot Olam, at det havde gjort store oliefund i Kfar Sabas undergrund.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Oplysningen er fra Wikidata, som ikke har kilder til den.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]