Kim Philby

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Sovjetisk frimærke med Kim Philby som motiv
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.

Harold Adrian Kim Philby (1. januar 1912 i Britisk Indien11. maj 1988 i Sovjetunionen)[1] var en britisk kommunist og spion, der arbejdede som dobbeltagent for Sovjetunionen. Sammen med Guy Burgess, Donald Maclean og Anthony Blunt udleverede han tophemmeligheder til russerne i spionringen Cambridge Five, som havde mødt hinanden på University of Cambridge. Senere efter at være afhoppet, arbejdede han for sovjetiske efterretningstjenester.[2]

Philby blev født den 1. januar 1912 i Britisk Indien. Hans far var embedsmand i Punjab-provinsen i den britiske koloni. Han blev sendt til England for at studere, og var først på Westminister School, senere kom han på University of Cambridge, hvor han studerede historie og økonomi. Under studietiden blev han politisk aktiv, og var blandt andet kasserer for en socialistisk forening på universitetet.

I 1933 blev Philby rekrutteret som spion for Sovjetunionen, før han gik ind i det engelske efterretningsvæsen, året efter i 1934 blev han gift med den østrigske kommunist Litzi Friedmann. Under den spanske borgerkrig havde han været spion for Komintern, men officielt arbejdede han som korrespondent for avisen The Times. I 1944 blev han chef for en afdeling inden for den britiske efterretningstjeneste MI6, hvor hans arbejde var at bearbejde informationer om Sovjetunionen. Under dette arbejde menes han at have saboteret det britiske spionnetværk i Østeuropa, samt have givet oplysninger om USA's kernevåben til russerne.

Kim Philby opdagede at MI6 ikke gjorde deres arbejde seriøst. Han tog, som chef dokumenter med hjem, og afleverede det til sovjet spioner. Næste morgen fik han dokumenterne tilbage, efter de var fotograferet og han lagde dokumenterne tilbage.

Efter Philbys tidligere studiekammerater og medspioner Guy Burgess og Donald Macleani 1951 flygtede til Sovjetunionen var der en mistanke om, at han havde advaret dem inden de skulle have været afhørt om deres spionforbindelser. I første omgang blev han renset i 1955, men mistanken blev yderligere styrket i 1961 da Anatolij Golitsyn, en russisk KGB-officer, hoppede af til Vesten. I 1963 stak Philby så af til Sovjetunionen. Han udgav senere en bog om sine oplevelser.

Kim Philby var født ind i overklassen, og kunne derfor være i MI6 uden at man havde mistanke om at han var klasseforræder. Da han mærkede, at han var i søgelyset flygtede han til Sovjetunionen der trods sine fortjenester, holdt ham under opsyn. Han blev senere stærkt alkoholiseret, og man er senere kommet til den konklusion, var mødet med kommunismen ikke det han havde forventet.

23 Januar 1963 flygtede Kim Philby fra Beirut på det sovjetiske skib Dolmatova til Odessa. Der er stadig spekulationer om Nicholas Elliot, der var chef for MI6 i Beirut, lod en dør stå åben for flugt, for venskabs skyld.

Han blev belønnet med Leninordenen og levede i Sovjetunionen som en helt frem til sin død i 1988.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]