Kloakdyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kloakdyr
Kortnæbbet myrepindsvin
Videnskabelig klassifikation
Domæne Eukaryota
Overrige Opisthokonta
Rige Animalia (Dyr)
Underrige Bilateria
Række Chordata (Chordater)
Underrække Vertebrata (Hvirveldyr)
Infrarække Gnathostomata
Overklasse Tetrapoda (Tetrapoder)
Klasse Mammalia (Pattedyr)
Underklasse Prototheria
Gill, 1872
Orden Monotremata
C.L. Bonaparte, 1837
Familier
Hjælp til læsning af taksobokse

Kloakdyrene (Monotremata) er en orden af pattedyr i underklassen Prototheria. De adskiller sig fra alle andre pattedyr ved ikke at føde levende unger, men derimod lægge æg. Kloakdyrene deles i to familier, myrepindsvin (Tachyglossidae) og næbdyr (Ornithorhynchidae) − i alt findes fem nulevende arter, der kun er udbredt i Australien og Ny Guinea.

Udbredelse[redigér | rediger kildetekst]

De tre arter af langnæbbede myrepindsvin findes kun på Ny Guinea, mens det kortnæbbede myrepindsvin lever over det meste af Australien, på Tasmanien og på Ny Guinea.[1] Næbdyret lever ved østkysten af Australien og på Tasmanien.

Opståen[redigér | rediger kildetekst]

Kloakdyrene skilte sig ud fra de øvrige pattedyr meget tidligt i udviklingen, omkring midten af Juratiden for 165 millioner år siden. Til sammenligning skiltes pungdyr og placentale pattedyr sig først for omkring 100 millioner år siden. Kloakdyrene er altså en meget gammel pattedyrsform, som på mange måder har udviklet sig uafhængigt af de andre pattedyr og bevaret mange af krybdyrstrækkene.

Generel karakteristik[redigér | rediger kildetekst]

Kloakdyr har som deres navn antyder kun en kloak, som krybdyrene. Dvs. kun en enkelt åbning bagi til urin, afføring og kønsåbning. Herudover lægger kloakdyrene æg, med en blød læderagtig skal som krybdyrene.

Men kloakdyrene hører alligevel til pattedyrene. De har pels, tre øreknogler, en enkelt knogle i underkæben samt mælkekirtler, og dyrene er i stand til at regulere deres kropstemperatur – alle sammen pattedyrskarakteristika.

Klassifikation[redigér | rediger kildetekst]

Underklasse: Prototheria

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ iucnredlist.org: Tachyglossus aculeatus


Wikimedia Commons har medier relateret til: