Kolbuszowa

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kolbuszowa
Kolbuszowa Rediger på Wikidata
Kolbuszowas byvåben Kolbuszowas byflag
Overblik
Land Polen Polen
Voivodskab Województwo podkarpackie, Nedrekarpater
UN/LOCODE PLKZA Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 8.710 (2021)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 7,94 km²
 - Befolknings­tæthed 1.097 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.kolbuszowa.pl
Oversigtskort

Kolbuszowa (udtale: [kɔlbuˈʂɔva]; yiddish: קאלבאסאוו) er en by i den nordvestlige del af Voivodskabet Nedrekarpater i det sydøstlige Polen. Rzeszów har 8.710(2021)[1] indbyggere og et areal på 7,94 km². Den er administrationsby i powiatet (amt) Kolbuszowa. Kolbuszowa hører til det historiske område Lillepolen, tæt på grænsen til en anden historisk region, Røderusland.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Byens navn kommer fra godsejeren Kolbusz. Den dukkede op for første gang i 1503 på det sted, hvor Poręby Wielkie tidligere lå. Byen, som tilhørte Sandomierz Voivodeskab, blev sandsynligvis grundlagt før 1683, da den blev nævnt i et handelsregulerende dokument af Józef Karol Lubomirski. Kolbuszowa lå på en vigtig handelsrute fra Sandomierz til Przemyśl.

Under polens delinger lå byen i Rzeszów distriktet i det østrigske Galicien, og i 1867 blev den sæde for sit eget powiat. Før Anden Verdenskrig var halvdelen af Kolbuszowas befolkning jøder. Byens våbenskjold har et kristent kors og en Davidsstjerne med hænder, der ryster mellem dem for at symbolisere venskabet mellem jødiske og kristne polakker i Kolbuszowa.[2][3]

Gallery[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi