Kolik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.

Kolik er en tilstand hos spædbørn, der er kendetegnet ved langvarig, uforklarlig gråd. Den almindelige definition er at gråden skal forsætte mindst tre timer pr dag, i mindst tre dage om ugen, i mindst tre måneder.

Det er vigtigt at man søger læge ved langvarig, uforklarlig gråd, da det kan være noget andet end kolik.

Andre navne for tilstanden er tremånederskolik og spædbarnskolik. Det skyldes at det som regel går over når barnet er ca. tre måneder og altså kun varer ved så længe barnet er spædt.

Oprindeligt vedrørende den medicinske betegnelse for smerter i tyktarmen, hvis latinske navn Colon senere blev brugt som et adjektiv colicus og erstattede coli dolor "smerte i tyktarmen".

Årsag[redigér | redigér wikikode]

Der er ingen kendt årsag til fænomenet.

Behandling[redigér | redigér wikikode]

Man kan symptombehandle ved at udligne det lufttryk, der er i spædbarnets mave og tarm ved brug af specialudviklede engangskatetre (håndkøb på apoteket). Endvidere kan man behandle med et kombinationsprodukt der indeholder både mælkesyrebakterier og natriumalginat (Kolicin Bifibaby). Derved behandles forskellige indikationer som relaterer sig til spædbarnskolik, herunder gastrisk refluks, halsbrand, luft i maven og nasopharyngitis.

Der findes mange teorier og husråd, men generelt ingen entydig effektiv behandling.

Det går over med alderen. Kolik er ikke skadeligt for barnet, og det vil ikke være mærket af det i en senere alder.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Sygdom Stub
Denne artikel om sygdom er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.