Kongeskib

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kongeskibet Dannebrog i Københavns havn 2005

Et kongeskib er et skib, som tjener som embedsbolig og -transport for en monark. For tiden har kun to europæiske lande kongeskibe – Danmark har Kongeskibet Dannebrog; Norge har Kongeskibet Norge.

Storbritannien har haft 83 kongeskibe siden Charles 2. etablerede et i 1660, men siden Britannia blev taget ud af drift i 1997[1] har der ikke været et officielt kongeskib. MV Hebridean Princess har dog været brugt ved flere lejligheder af kongefamilien.[2]

Danske kongeskibe[redigér | rediger kildetekst]

Den danske kongefamilie har gennem historien haft en lang række kongeskibe, hvoraf de to seneste begge har haft navnet Dannebrog.

Norske kongeskibe[redigér | rediger kildetekst]

Kongeskibet Norge blev kongeskib i 1947.

Haakon 7. af Norge modtog kongeskibet Norge som en gave fra det norske folk i 1947.[3] Kongeskibet ejes af kongen, men vedligeholdes og bemandes af Sjøforsvaret. Før dette havde flådeskibet fungeret til at transportere monarken til havs, og kongen brugte nogle gange mindre både til kortere ture ved officielle anledninger.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "The Royal Yacht Britannia, Edinburgh". Visit Britain. British Tourist Authority. Hentet 16. oktober 2018.
  2. ^ Witchell, Nicholas (2010-07-23). "Queen heads off on Hebridean adventure". BBC News.
  3. ^ To af verdens eneste kongeskibe mødtes i et sjældent møde. TV 2. Hentet 1/4-2019
SkibSpire
Denne artikel om skibe eller både er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.