Kontrafaktisk historie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men informationerne i artiklen er ikke underbygget, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg
Kontrafaktisk historie beskæftiger sig med, om eksemplevis 1. verdenskrig kunne have været undgået - eller fået et andet forløb - hvis ikke Gavrilo Princip havde myrdet Franz Ferdinand i Sarajevo.

Kontrafaktisk historie (undertiden også kaldt alternativ historie) er en genre inden for historieskrivning, hvor man forestiller sig, hvad der ville være sket, hvis en bestemt handling var faldet anderledes ud.

Kontrafaktisk historie skrives både af historikere og af forfattere (mange af sidstnævnte skriver også inden for science fiction eller fantasy).

Faghistorisk kontrafaktisk historie[redigér | rediger kildetekst]

Kontrafaktisk historie som en genre inden for seriøs historieskrivning begyndte nok med Niall Fergusons Virtual History i 1997.

I Danmark blev det fulgt op af bl.a. Rasmus Dahlberg.

Mange historikere mener at kontrafaktisk historie er en underholdende øvelse, der dog er for spekulativ af natur til at kunne leve op til de krav der normalt stilles til historisk forskning. Fortalere for kontrafaktisk historie har dog påpeget at der i historieskrivning ofte fremstilles påstande om kausalitet i historien, der implicit indholder kontrafaktiske overvejelser. F.eks. når der fremstilles en påstand om at en vis strategisk beslutning i en krig hjalp en af siderne med at vinde krigen, antyder det samtidig at krigen ville have gået anderledes hvis den strategiske beslutning ikke havde været taget.

Kontrafaktisk historie som litterær genre[redigér | rediger kildetekst]

En kontrafaktisk afbildning af, hvorledes verden kunne være inddelt i tilfælde af en tysk sejr i anden verdenskrig. Inspireret af romanen Fatherland.

Som litterær genre har kontrafaktisk historie endnu ikke sat sig igennem på dansk i større udstrækning. På engelsk er genren derimod ganske udbredt og skrevet af forfattere som Harry Turtledove (Ruled Britannia, How Few Remain), L. Sprague de Camp, Robert Harris (Fatherland), Robert Sobel (For Want of a Nail) og Philip Roth (The plot against America)

En række danske forfattere har ligeledes udgivet bøger om kontrafaktiske temaer, herunder:

Film og spil[redigér | rediger kildetekst]

De forskellige Command & Conquer: Red Alert-spil udviklet af Westwood Studios og senere en underafdeling af EA games, bygger på kontrafaktisk historie. Det samme gør Iron Sky fra 2012, en science fiction-komediefilm.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]