Gavrilo Princip

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gavrilo Princip
Gavrilloprincip.jpg
Gavrilo Princip i fængslet i Theresienstadt
Personlig information
Født Gavrilo Princip
25. juli 1894
Obljaj, Bosansko Grahovo, nu i Bosnien-Hercegovina
Død 28. april 1918
Theresienstadt
Dødsårsag Tuberkulose
Kendt for Mordet på den Østrig-Ungranske tronfølger ærkehertug Franz Ferdinand og hans kone hertuginde Sophie i Sarajevo den 28. juni 1914.

Gavrilo Princip (25. juli 189428. april 1918) var bosnisk serbisk nationalist, trænet af organisationen "Den sorte hånd", som myrdede den østrigske tronfølger ærkehertug Franz Ferdinand og dennes kone hertuginde Sophie i Sarajevo, 28. juni 1914. Mordet fik Østrig-Ungarn til at angribe Serbien, hvilket udløste første verdenskrig.

Princip blev født i Obljaj, Bosansko Grahovo, nu i Bosnien-Hercegovina, og blev som gymnasieelev medlem af den serbisk-bosniske gruppe Ungt Bosnien (Mlada Bosna), som arbejdede på at få Bosnien forenet med Serbien. Han flyttede til Beograd i Serbien i 1912, hvorefter han og to andre blev trænet af terrororganisationen "Den Sorte Hånd". Princip var én af deltagerne i et attentat som Den Sorte Hånd havde planlagt mod Franz Ferdinand i Sarajevo den 28. juni 1914. Baggrunden for attentatet var, at Østrig-Ungarn havde annekteret Bosnien-Hercegovina i 1908. De tre unge mænd blev berordret til at begå selvmord efter attentatet, så det ikke kunne spores tilbage til organisationen. Attentatet mislykkedes i første omgang. Nedeljko Čabrinović kastede en bombe mod Franz Ferdinands bil, men ramte ikke sit mål, og fem andre medlemmer af gruppen angreb ikke som planlagt. Princip besluttede efter det mislykkede attentat at købe frokost.

I mellemtiden havde Franz Ferdinand besluttet at hilse på de officerer, der var blevet såret af bomben. På vej til hospitalet kørte Franz Ferdinands chauffør forkert, og kørte ind i en gyde, hvor Princip stod og spiste sin frokost. Gavrilo kunne ikke tro sit held og han trak straks sin pistol og skød hertuginde Sophie i maven og derefter Franz Ferdinand i nakken. Franz Ferdinand og hertuginde Sophie blev kørt til guvernørens residens, hvor de døde af deres sår.

Princip forsøgte efter mordet at begå selvmord med cyanid og derefter med sin pistol. Princip kastede imidlertid giften op (hvilket også skete for Čabrinović), og Princip blev overmandet, inden han kunne affyre pistolen.

På grund af sin unge alder blev Princip ikke idømt dødsstraf, men i stedet 20 års fængsel. Forholdene i fængslet var hårde, og krigen gjorde ikke omstændighederne bedre. Princip led af tuberkulose, hvilket han også døde af i fængslet, den 28. april 1918.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: