Gavrilo Princip

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gavrilo Princip
Gavrilloprincip.jpg
Gavrilo Princip i fængslet i Theresienstadt
Personlig information
Født Gavrilo Princip
25. juli 1894
Obljaj, Bosansko Grahovo, nu i Bosnien-Hercegovina
Død 28. april 1918
Theresienstadt
Dødsårsag Tuberkulose
Kendt for Mordet på den Østrig-Ungranske tronfølger ærkehertug Franz Ferdinand og hans kone hertuginde Sophie i Sarajevo den 28. juni 1914.

Gavrilo Princip (25. juli 189428. april 1918) var bosnisk serbisk oprører og en del af oprørsorganisationen "Den sorte hånd", som myrdede den østrigske tronfølger ærkehertug Franz Ferdinand og dennes kone hertuginde Sophie i Sarajevo, 28. juni 1914. Østrig-Ungarn havde besat det nuværende Bosnien-Hercegovina efter de fik jaget Det Osmanniske Rige ud. Mordet fik Østrig-Ungarn til at angribe Serbien, hvilket udløste første verdenskrig.

Princip blev født i Obljaj, Bosansko Grahovo, nu i Bosnien-Hercegovina, og blev som gymnasieelev medlem af den serbisk-bosniske gruppe Ungt Bosnien (Mlada Bosna), som arbejdede på at få Bosnien og det serbiske folk fri fra at være okuperet. Han flyttede til Beograd i Serbien i 1912, hvorefter han og to andre blev trænet af oprørsbevægelsen "Den Sorte Hånd". Princip var én af deltagerne i et attentat som Den Sorte Hånd havde planlagt mod Franz Ferdinand i Sarajevo den 28. juni 1914. Baggrunden for attentatet var, at Østrig-Ungarn havde annekteret Bosnien-Hercegovina i 1908. Attentatet mislykkedes i første omgang. Nedeljko Čabrinović kastede en bombe mod Franz Ferdinands bil, men ramte ikke sit mål, og fem andre medlemmer af gruppen angreb ikke som planlagt. Princip besluttede efter det mislykkede attentat at købe frokost.

I mellemtiden havde Franz Ferdinand besluttet at hilse på de officerer, der var blevet såret af bomben. På vej til hospitalet kørte Franz Ferdinands chauffør forkert, og kørte ind i en gyde, hvor Princip stod og spiste sin frokost. Gavrilo kunne ikke tro sit held og han trak straks sin pistol og skød hertuginde Sophie i maven og derefter Franz Ferdinand i nakken. Franz Ferdinand og hertuginde Sophie blev kørt til guvernørens residens, hvor de døde af deres sår.

Princip forsøgte efter mordet at begå selvmord med cyanid og derefter med sin pistol. Princip kastede imidlertid giften op (hvilket også skete for Čabrinović), og Princip blev overmandet, inden han kunne affyre pistolen.

På grund af sin unge alder blev Princip ikke idømt dødsstraf, men i stedet 20 års fængsel. Forholdene i fængslet var hårde, og krigen gjorde ikke omstændighederne bedre. Princip led af tuberkulose, hvilket han også døde af i fængslet, den 28. april 1918.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.