Kraśnik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kraśnik
Kraśnik Rediger på Wikidata
Kraśniks byvåben Kraśniks byflag
Overblik
Land Polen Polen
Voivodskab Województwo lubelskie, Lublin
Postnr. 23-200–23-210 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 32.593 (2021)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 25,3 km²
 - Befolknings­tæthed 1.289 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.krasnik.pl
Oversigtskort

Kraśnik (udtale: [ˈkraɕɲik]) er en by og en kommune (Gmina) i det sydøstlige Polen (i det tidligere Lillepolen). Den ligger i voivodskabet Lublin (Województwo lubelskie) og har 32.593(2021)[1] indbyggere og et areal på 25,29 km². Den er administrationsby i powiat (amt) Kraśnik.

Beliggenhed[redigér | rediger kildetekst]

Kraśnik ligger i Lillepolen, blandt bakkerne i Lublin Upland, 49 kilometer sydvest for Lublin. Byen er opdelt i to hoveddele, som ligger nogle få kilometer fra hinanden: Kraśnik Fabryczny og Kraśnik Lubelski (eller Kraśnik Stary, Old Kraśnik). Byen har et areal på 25,28 kvadratkilometer, hvoraf agerjord udgør 45%, og skove 17%.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Himmelfartskirken i Gotik-Renaissance

Området Kraśnik blev først bosat i det 13. århundrede, og byen modtog sit bycharter i 1377 af kong Ludvig 1. af Ungarn. På det tidspunkt tilhørte det Sandomierz Voivodeskab, et af to voivodeships i Lillepolen (Lublin Voivodeskab blev oprettet i 1474, ud af dele af Sandomierz Voivodeskab). Den lå på på en travl handelsvej fra Schlesien til Kyiv og tilhørte Kraśnik i det 14. århundrede Gorajski-familien.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b bdl.stat.gov.pl, hentet 4. oktober 2022 (fra Wikidata).
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi