Kraftwerk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kraftwerk
Kraftwerk live in Stockholm.jpg
Information
Genre Elektronisk musik
Krautrock
Synthpop
Aktive år 1970 -
Pladeselskab Kling Klang
Medlemmer Ralf Hütter
Florian Schneider
Fritz Hilpert
Henning Schmitz
Tidligere medlemmer Wolfgang Flür
Karl Bartos
Klaus Dinger
Michael Rother
Har påvirket Gallhammer[1]
Eksterne henvisninger
http://www.kraftwerk.com

Kraftwerk er en tysk musikgruppe, der bl.a. er kendt for sin indflydelse på elektronisk musik.

Gruppen anses for pionerer inden for den elektroniske musik, og de er tillagt stor betydning for både hiphop, techno, 1980'ernes popmusik og electronica.

Kraftwerks musik er hovedsageligt bygget op om elektroniske instrumenter som synthesizere, og til vokaldelen af deres numre er ofte anvendt vocodere. Stilen er minimalistisk, og deres tekster omhandler i høj grad teknologi, f.eks. computere, robotter og tog- og bilrejser.

Gruppen blev dannet under navnet Organisation, hvilket blev ændret til Kraftwerk efter udgivelsen af albummet Tone Float. Deres gennembrud kom i 1974 med Autobahn, der fulgtes af album som Trans Europe Express, Radioaktivität (Radio-Activity), Die Mensch-Maschine (The Man-Machine) og Computerwelt (Computer world). Efter mange år næsten uden nyt materiale udkom Tour de France Soundtracks i 2003, og i 2004 er Kraftwerk draget på en ny verdensturné.

Kraftwerk har foruden stifterne og kernemedlemmerne, Ralf Hütter og Florian Schneider, omfattet Karl Bartos, Wolfgang Flür og Emil Schult. Pr. 2004 udgøres Kraftwerk af Hütter og Schneider samt Fritz Hilpert og Henning Schmitz.

Kraftwerk holder til i Düsseldorf; deres musik er produceret i Kling Klang-studierne dér. Gruppen er kendt for sin ringe kontakt med omverdenen og er omgærdet af mystik.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Kraftwerk blev startet i 1968 (under navnet Organisation, der i 1970 blev til Kraftwerk) af Florian Schneider-Esleben (tværfløjte) og Ralf Hütter (keyboard, synthesizer) i Düsseldorf hvor de opstillede deres Kling Klang studie. De to mødtes som studenter på Düsseldorf Konservatorium sidst i 1960'erne, hvor de var aktive på den eksperimenterende musikscene man dengang kaldte 'Krautrock'.

De tidlige Kraftwerk line-ups (1970-1974) var skiftende. Hütter og Schneider arbejdede med en hel del musikere under optagelserne af de fire første albums og en del liveoptrædener.

Det der betegnes som det 'klassiske' Kraftwerk line-up opstod i 1975 under turnéen Autobahn Tour. Her var bandet præsenteret som en elektronisk kvartet med Hütter og Schneider som frontfigurer og Wolfgang Flür og Karl Bartos som elektroniske trommeslagere. Flür startede i bandet i 1973 som trommeslager under forberedelsen til en TV-optræden der skulle reklamere for deres tredje album. I showet sås Flür spille på et hjemmebygget elektronisk trommesæt. Det blev vist i TV-programmet Aspekte, 10 Oktober 1973, hvor de spillede nummeret Tanzmusik.

Efter flere års tilbagetrækning fra live shows, begyndte de at spille igen sidst i 1990'erne. Hütter ville gerne have spillet flere shows i løbet af årene, men transporten af deres store mængde analoge udstyr hindrede verdens-turnéer og rejser uden for Europa. Den voksende tid mellem optagelser, sjældenheden af live-optrædener og den langsommelige pladeindspilning var den største grund til at Flür, og specielt Bartos, hvis improvisationer var en stor del af de tidligere Kraftwerk plader, forlod bandet. Efter de forlod bandet, overtog de to Kling Klang studiefolk Fritz Hilpert og Henning Schmitz deres plads.

I sommeren 1999 blev de oprindelige optagelser af Tour de France endelig udgivet på CD, hvilket også signalerede liv i bandet igen.

I december 1999 udkom deres første udspil i 13 år, singlen Expo 2000, der blev udgivet i forbindelse med verdensudstillingen i Hannover i år 2000.

I 2003 udgav de albummet Tour de France Soundtracks i forbindelse med med 100-års dagen for Tour de France.

Roskilde Festival 2013 blev lukket med en 2 timer lang koncert af Kraftwerk, der fik fine anmeldelser.

Live shows[redigér | redigér wikikode]

Live optræden har altid spillet en stor rolle i Kraftwerks aktiviteter. Selvom deres liveshows generelt består af de traditionelle sange, sker det tit at de også improviserer. Dette kan ses helt tilbage til gruppens rødder i den eksperimentelle krautrock stil fra sidst i 1960erne, men er fortsat blevet en del af deres liveshows. Ved nogle af bandets kendte kompositioner kan der drages paralleller fra live improviseringer og lydprøver.

Diskografi[redigér | redigér wikikode]

Flere af Kraftwerks udgivelser er lavet på flere sprog.

Kraftwerk, 2008

Album:

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Hard of Hearing", Terrorizer #171, June 2008, s. 56-57.


MusikgruppeStub
Denne artikel om en tysk musikgruppe er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.