Kraterkæde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Enki Catena er en kæde af nedslagskratere på Ganymedes, forårsaget af enten en opsplittet komet eller udbrud indefra. Billedet dækker et areal, som er lige knap 200 km bredt.

En kraterkæde er en linje of kratere på overfladen af et astronomisk legeme. Benævnelsen for kraterkæder er catena (flertal catenae), hvilket er fastsat i den Internationale Astronomiske Unions regler for planetnomenklatur.[1]

Disse kraterkæder menes at være skabt ved nedslag af et legeme, som tidevandskræfter brød op i mange mindre stykker, som fulgte nogenlunde samme bane. En anden mulighed er, at de er opstået som følge af vulkansk aktivitet i en kløft. Et eksempel på nedslagsmodellen sås ske ved nedslaget af kometen Shoemaker-Levy 9Jupiter. Under Voyager-missionerne til planeten, identificerede astronomerne tretten kraterkæder på månen Callisto og tre på Ganymedes.

Kraterkæder på Månen ses ofte stråle væk fra større kratere og menes derfor enten at være skabt ved sekundære nedslag af udkastet materiale fra disse større kratere eller ved vulkanudbrud langs en kløft.[2]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Gazetteer of Planetary Nomenclature - Descriptor Terms (Feature Types)". Hentet 2008-02-03.
  2. ^ "Apollo over the Moon - Chapter 5: Craters (Apollo over Månen - Kapitel 5: Kratere)". Arkiveret fra originalen 19. april 2013. Hentet 2008-02-03.

Se også[redigér | rediger kildetekst]