Kriminalkommissær Barnaby

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Kriminalkommissær Barnaby
Midsomer Murders Inspector Barnaby Titelsequenz-Bildbearbeitung.jpg
Information
Originaltitel Midsomer Murders
Genre Krimi
Drama
Skabt af Caroline Graham (bøger)
Anthony Horowitz (TV)
Medvirkende John Nettles
Jane Wymark
Laura Howard
Barry Jackson
m.fl.
Spilletid 120 minutter (inklusive reklamer)
Sprog engelsk
Sæsoner og afsnit
Antal afsnit 112[1]
Produktion
Produktionsland Storbritannien Storbritannien
Produktionsleder Betty Willingale
Udsendt
Oprindelig kanal DR1 (oprindeligt ITV1)
Først sendt i DK 1998
Musik
Komponist bag
kendingsmelodi
Jim Parker
Links
Officiel hjemmeside
Kriminalkommissær BarnabyIMDb (engelsk)

Kriminalkommissær Barnaby (originaltitel: Midsomer Murders) er en populær britisk tv-serie. Den er blevet sendt siden 1997 på den britiske kanal ITV1. Det er et detektivdrama som fokuserer på hovedpersonen kriminalkommissær Tom Barnaby (John Nettles) og hans arbejde med at løse forskellige mysterier der finder sted i det fiktive engelske grevskab Midsomer. I de senere sæsoner er Tom Barnaby gået på pension, og hans fætter John Barnaby (Neil Dudgeon) er hovedperson. Serien er baseret på en række bøger af forfatteren Caroline Graham og bearbejdet til tv af Anthony Horowitz.

Medvirkende[redigér | redigér wikikode]

Personer[redigér | redigér wikikode]

Kriminalkommissær Tom Barnaby – Han arbejder for Causton CID (The Criminal Investigation Department). Det er ham som behandler langt de fleste af de mord der sker i Midsomer. Han er tålmodig og tolerant, og hans undersøgelser er metodiske og fair. Hans sociale liv består mest af hustruen Joyce og datteren Cully. I episoden Blue Herrings finder vi ud af at hans forældre er døde, men vi hører dog kun noget om moderen. I den samme episode møder vi hans moster Alice Bly, som han er meget glad for. Joyce og Cully indgår tit med en forbindelse til de personer, Barnaby møder.

Kriminalkommisær John Barnaby — Han bliver forflyttet fra Brighton til Causton CID og overtager jobbet som kriminalkommissær i Midsomer efter sin fætter, Kriminalkommissær Tom Barnaby, der har valgt at gå på pension. John har en universitetsgrad i psykologi, hvilket kriminalassistent Jones til at starte med ikke bryder sig om. - Men på trods af at en lidt dårlig begyndelse som kolleger på arbejdspladsen, fremfører John og Jones alligevel et effektivt stykke arbejde og udgør tilsammen et formidabelt team. John bor i et hus på landet sammen med sin kone Sarah og deres hund Sykes.

Kriminalassistent Gavin Troy – Tom Barnabys første assistent, og er den han har arbejdet sammen med i længst tid. Troy er fra egnen og gik i den lokale folkeskole i Causton. Han er meget ung af en detective sergeant at være – noget som kommenteres løbende i serien. Han er en intelligent og ambitiøs detektiv, men det er dog stort set altid Barnaby selv der løser mysteriet. Dette sker tit efter at Troy har kommet med et forkert løsningsforslag. Troy lader til at være mindre tolerant end Barnaby. Han siger tit noget politisk ukorrekt, specielt viser han foragt overfor homoseksuelle. Han er også kendt for at komme med bemærkninger på de mest uhensigtsmæssige tidspunkter. Troy forsvandt ud af serien ved at blive forfremmet til vicekriminalkommissær i Middlesbrough i starten af sæson 7. Hans forhold til Barnaby har tilsyneladende altid været godt, og de udgjorde et formidabelt par. Troy var inviteret til Cullys bryllup i sæson 8’s Blood Wedding.

Joyce Barnaby – Tom Barnabys hårdt prøvede kone. Hun er enormt tolerant overfor sin mand, trods han er arbejdsnarkoman. Han tilbragte deres hvedebrødsdage med at løse mysteriet om »Pimlico Poisoner«, dette tyder på, at de mødtes i London, hvor de begge muligvis boet og arbejdet. Joyce er en venlig kvinde, der kan lide at blive involveret i aktiviteter i lokalsamfundet. Hun havde længe et ønske om at flytte fra deres hjem i Causton og til en af de maleriske Midsomer landsbyer – kun for at droppe idéen pga. de grusomme mord der bliver begået der.

Cully Barnaby – Hun er Tom og Joyces eneste barn. Hun fik sit navn fra en landsby ved Lake Genéve i Schweiz, hvor hun blev undfanget under forældrenes bryllupsrejse. Hun er en nysgerrig og modig ung kvinde, som synes at have arvet mange af hendes forældre venlige holdninger til det lokale samfund. Tidligt i serien gik hun på Cambridge University, hvor hun studerede drama. Hun havde også en kæreste på dette tidspunkt, Nico. Dette fungerede ikke og hun vendte hjem til sine forældre. Hun er skuespiller, men tager ofte hjem for at hvile sig imellem jobbene. Her tager hun midlertidige jobs hvilket gør at hun ligesom sin mor tit bliver involveret i igangværende mordsager. Hun har små flirts med alle Barnabys assistenter, men ender med at blive gift med Simon Dixon i Blood Wedding. Hun mødte ham i en tidligere episode, Axeman Cometh. Hendes sidste optræden bliver i episoden The Magican’s Nephew.

Sarah Barnaby – Hun er John Barnabys kone og er ansat som forstanderinde i den lokale folkeskole. I modsætning til Joyce Barnaby har Sarah en fuldtidskarriere oppe at køre, og hun interesserer sig ikke rigtig for sin mands arbejde. John og Sarah har ingen børn, dog har de i stedet en hund ved navn Sykes. På trods af dette er John og Sarah lykkeligt gift.

Kriminalassistent Dan Scott – Han er lidt mere hovmodig end sin forgænger, Gavin Troy. Han er fra London og er ikke så begejstret for Midsomer. Hans forhold til Barnaby i starten var ikke godt, men det bliver efterhånden bedre. Barnaby afviser Scotts måder at gøre tingene på og Scott må modstræbende respektere Barnabys måder. I episoden The Straw Woman udvikler Scott en interesse for en kvinde som senere bliver myrdet. Denne episode er bemærkelsesværdigt for Barnabys manglende sympati med Scotts situation.

Kriminalassistent Ben Jones – Ben Jones er Tom Barnabys tredje assistent og John Barnabys første assistent. Modsat Gavin Troy og Dan Scott blev han introduceret til serien som kriminalbetjent, mod de andre to som var kriminalassistenter fra starten af deres tid hos John Barnaby. Men han blev givet denne forfremmelse i episoden Last Year’s Model. Jones er mindre naiv end sine forgængere, dette hænger måske sammen med hans kendskab til lokalområdet som hverken Troy eller Scott kunne leve op til. I en episode i januar 2007 spiller Frimurerlogen en væsentlig rolle, hvor det er Jones der bidrager med diverse forklaringer om frimurernes ritualer og værdighedstegn og han deltager i et møde.

Doktor George Bullard – Han er retsmediciner i Causton og arbejder derfor tæt sammen med Barnaby. Han går op i sit arbejde med en faglig dygtighed og et godt humør. Derudover er han og hustruen Cathy gode venner af Familien Barnaby. Han har været med siden begyndelsen, med undtagelse af en kort periode hvor Toby Jones overtager rollen som retsmediciner. I de senere sæsoner spiller han en større rolle i plottet, fx i episoden Death in a Chorus hvor han synger i et kor sammen med Joyce Barnaby.

Kriminalassistent Charlie Nelson – Han bliver John Barnabys anden assistent efter at have overtaget jobbet fra kriminalassistent Ben Jones.

Produktion[redigér | redigér wikikode]

Optagelserne startede i efteråret 1996. Den første episode blev sendt i Storbritannien i marts 1997. Den 11. sæson er ved at blive filmet og der er blevet givet grøn lys til 12. sæson. Efter 11 sæsoner er episode antallet oppe på 66. Seertallene til serien er gode og dens længde tiltrækker en hær af skuespillere fra både teateret, film og andre tv serier. Størstedelen af de første episoder blev forarbejdet af Anthony Horowitz ved hjælp af romanforlæggene af Caroline Graham. Horowitz skabte sammen med producenterne Betty Willingale og Brian True-May resten af serien. Anthony Horowitz vil formodentligt skrive et afsnit til den 12. sæson. I starten af 2009 meddelte John Nettles at han vil stoppe på serien efter sæson 13’s 8 episoder ved udgangen af 2010. Herefter overtog Neil Dudgeon.

Episoder[redigér | redigér wikikode]

Siden det første afsnit i marts 1997 er der blevet sendt 66 episoder sæson 11 inkluderet. Det er ikke noget nyt, at episoderne inden for en enkelt sæson kunne blive sendt med flere måneders mellemrum. Der er givet grønt lys for 2 sæsoner mere.

 • Sæson 1 (1997)
 • Sæson 2 (1998)
 • Sæson 3 (1999)
 • Sæson 4 (2000)
 • Sæson 5 (2001)
 • Sæson 6 (2002)
 • Sæson 7 (2003)
 • Sæson 8 (2004-2005)
 • Sæson 9 (2005-2006)
 • Sæson 10 (2006-2008)
 • Sæson 11 (2008-2010)
 • Sæson 12 (2009-2010)
 • Sæson 13 (2010-2011)
 • Sæson 14 (2011-2012)
 • Sæson 15 (2012-2013)

Filmlokationer[redigér | redigér wikikode]

Populære optagelsessteder for Kriminalkommissær Barnaby er: Beaconsfield, Amersham, Great Missenden, The Lee, Wendover, Stoke Poges, Princes Risborough, Turville, Long Crendon, Penn, Marlow, Denham, Bledlow, The Ashridge Estate, Aldbury, Little Gaddesden, Chesham, Latimer, Chenies, Hambleden, Haddenham og Waddesdon, i Buckinghamshire. Wallingford, Henley på Thames, Nettlebed, Islip, Dorchester, Waterstock, Little Haseley, Stoke Talmage, Stonor, og Aston i Oxfordshire, Chipperfield, Flaunden, Bulbourne, Hadley Wood, og Sarratt i Hertfordshire.

Bøger[redigér | redigér wikikode]

Følgende bøger har forbindelse til serien:

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]