Kronik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

En kronik er en længere artikel i en avis eller et tidsskrift om (i de fleste tilfælde) et aktuelt emne. Som regel har den en fast plads i publikationen, ofte sammen med læserbreve, leder o.l. Sædvanligvis er kronikker skrevet af en person, der ikke er ansat ved den pågældende publikation, men har et særligt kendskab til det behandlede emne.

En kronik vil ofte være en ret lang artikel, der er beslægtet med essayet og ligesom essayet gerne vil belyse mange sider af en sag – eller begivenhed. En kronik er et partsindlæg, og kronikøren påstår ikke, at det er den hele og fulde sandhed, der lægges frem.

Navnet Kronik kommer af det græske Chronos (tid).

Kronikken behøver ikke at handle om noget, der er aktuelt. Ofte behandler og kommenterer kronikken brede emner, som fx kultur og uddannelse. En kronik breder sit emne ud på en måde, så læsere uden særligt forhåndskendskab til sagen kan forstå budskabet.

I Danmark blev genren indført af dagbladet Politiken, der bragte den første kronik den 16. maj 1905 og også navngav fænomenet (der dog de første 14 dage bar navnet "Politikens Føljeton".[1]

Kronikken på htx[redigér | redigér wikikode]

I danskfaget på htx er kronikken en eksamensgenre som minder om virkelighedens kronik.

Kronikken på stx[redigér | redigér wikikode]

I danskfaget på stx består kronikken af følgende elementer, og den ligner således ikke nødvendigvis en kronik som den findes i en avis:

  • En redegørelse for en eller flere tekster – herunder en sammenfatning af de holdninger, som kommer til udtryk.
  • En karakteristik: Der kan være krav om, at man karakteriserer en tekst – fx via en sproglig analyse.
  • En diskussion i forlængelse af redegørelsen. Her er det vigtigt, at man forholder sig sagligt argumenterende til emnet. Der er med andre ord krav om, at der leveres en gennemarbejdet argumentation.[2]

Det kan være en fordel at anvende f.eks. Toulmins argumentationsmodel, når man skriver sin kronik for på den måde at sikre sagligheden i sin argumentation.

Kilder[redigér | redigér wikikode]