Kronologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 3. mar. 2015, 21:59 af Kaare (diskussion | bidrag) Kaare (diskussion | bidrag) (Gendannelse til seneste version ved TherasTaneel, fjerner ændringer fra 2.104.108.218 (diskussion | bidrag))

Kronologi (fra græsk χρόνος chronos "tid" og λόγος lógos "ord, lære") er læren om tidsregning.

Den kan inddeles i den relative kronologi, dvs. hændelser eller begivenheder sættes i forhold til hinanden, – og den absolutte kronologi, hvor man fastsætter begivenhederne med klare datoer eller tidsregninger. Udgangspunktet for en absolut kronologi er altid en objektivt kontrollerbar begivenhed, f.eks. en solformørkelse, en supernova eller en komet.

Med de moderne arkæologiske metoder kan man opnå relative kronologier, som har en ret stor præcision. Det gælder tidsfastsættelser efter den såkaldte kulstof-14 metode, og det gælder angivelser på grundlag af dendrokronologiske rækkefølger.

I faget historie er kronologisk bestemmelse et afgørende metodisk krav.

Et arrangement af hændelser over tiden kaldes også for en tidslinje.

Trivia

Titanen Kronos (Κρόνος) søn af Uranos bliver ofte sammenblandet med guden for tid, Chronos (χρόνος) der er søn af Chaos. Det har været årsag til en fejlagtig etymologi for ordet kronologi, en sejlivet myte der stadig ses fremført.

Se også