Kropsforandring

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Kropsmodifikation)
Kropsforandring - tatovering og piercing

Kropsforandring kan opdeles i naturlig - og kunstige forandring.

Naturlig kropsandring[redigér | rediger kildetekst]

Den naturlige kropsforandring er menneskets fysiologisk vækst, herunder pubertet samt degenerering ældning. Desuden sker der en naturlig kropsforandring i forbindelse med graviditet og sygdom.

Kunstig kropsforandring[redigér | rediger kildetekst]

Den kunstige kropsforandring er en bevidst forandring af den menneskelige anatomi eller menneskets fysiske udseende.[1] Det er ofte gjort med henblik på æstetik, seksuel udnyttelse, overgangsritualer, religiøse overbevisninger, gruppemedlemskab eller tilknytning, chokværdi og som selvudfoldelse.[1][2]

De kunstige kropsforandringer kan underopdeles i helbreds-betingede og ikke helbreds-betingede. De helbreds-betingede er indoperere (hvor der sættes noget ind) og amputation (hvor der fjernes noget).

Kunstige kropsforandringer som er ikke helbreds-betingede[redigér | rediger kildetekst]

De ikke-helbreds-betingede kropsforandringer er alle idealistiske ændringer af kroppen. Det kan være ud fra et skønhedsideal som f.eks. brystimplantater, mindre plastikkirurgi, små dekorative tatoveringer eller en enkelt piercing.

Body-mod[redigér | rediger kildetekst]

Afrikansk kvinde med modificeret læbe og øreflipper.

Egentlig body modification, eller i daglig tale 'body-mod' findes i kulturer og i subkulturer, hvor idealismen på visse punkter er sammenlignelig med punk-kulturen: At vise sig som en anderledes stamme i en protest mod det etablerede samfund med de værdinormer, det indebærer. I ekstreme tilfælde giver det sig udslag i tatoveringer på større arealer af kroppen, piercinger og flesh-tubes i hobetal eller sågar operative ændringer/amputationer af fingre, tunge, genitalier eller lignende. I denne form er body-mod ikke særlig udbredt, og findes nok mest blandt anarkistiske småkulturer i USA. Men har også eksisteret hos visse stammer i Afrika.


Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b Thompson, Tim and Black, Sue (2010). Forensic Human Identification: An Introduction. CRC Press. pp. 379–398. ISBN 978-1420005714.
  2. ^ "What Is Body Modification? Hentet den 25. maj 2015". Arkiveret fra originalen 28. januar 2016. Hentet 25. maj 2015.