Spring til indhold

Kulturhuset (Randers)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kulturhuset
Kulturinstitution i Randers Redigér Wikidata
Kulturcenter Redigér Wikidata
Etab­le­rings­- / ska­bel­ses­da­to1961 Redigér Wikidata
LandDanmark Redigér Wikidata
Belig­gen­de i det admi­nis­tra­ti­ve områdeRegion Midtjylland
 • Randers Kommune Redigér Wikidata
Belig­gen­hedRanders Redigér Wikidata
Koor­di­na­ter56°27′37″N 10°2′27″E Redigér Wikidata
ArkitektFlemming Lassen Redigér Wikidata
Officiel åb­nings­dag28. august 1969 Redigér Wikidata
Beboer/­be­nyt­terRanders Bibliotek, Randers Kunstmuseum, Randers Lokalhistoriske Arkiv, Museum Østjylland Randers Redigér Wikidata
Map

Kulturhuset, tegnet af Flemming Lassen i 1961, er en kulturinstitution i Randers, bestående af Randers Bibliotek, Randers Stadsarkiv, Museum Østjylland og Randers Kunstmuseum. Huset rummer desuden en café, samt sale og mødelokaler.

Kulturhuset består af tre sammenføjede bygninger. Den ældste er Randers Tekniske Skoles tidligere hovedbygning, der er opført i røde mursten i 1891 og tegnet af J.P.Jensen Wærum. I 1937 blev der føjet endnu en bygning til, som blev tegnet af I.P. Hjersing, og endelig blev Flemming Lassens kvadratiske bygning opført i årene 1964-1969. Lassens bygning er et markant udtryk for brutalisme, som er et begreb i den moderne arkitektur.

Den første tegning af det nye kulturhus blev bragt i Randers Amtsavis i 1963, hvorefter der fulgte en lang byggeperiode, som var præget af intens politisk diskussion, ikke mindst hvad angik byggeriets budget. Huset blev imidlertid indviet torsdag den 28. august 1969 kl. 15.00 under navnet Biblioteks- og Museumsbygningen. Den fik dog hurtigt det mere mundrette navn Kulturhuset.

Over indgangen til Kulturhuset hænger skulpturen Ringen, udført af Viera Collaro i 1997.

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]
Kulturhuset