Kurfyrstendømmet Bayern

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Kurfyrstedømmet Bayern er betegnelsen for Hertugdømmet Bayern i tidsrummet fra da hertugen af Bayern blev ophøjet til Kurfyrste i 1623, til oprettelsen af Kongeriget Bayern i 1806.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

1620 besejrede tropper fra den den Katolske Liga under ledelse af den bayerske feltherre Johann Tserclaes Tilly i Slaget ved Det Hvide Bjerg ved Prag protestanterne. Som tak for det modtog Maximilian 1. af Bayern i 1623 udnævnelse til kurfyrste og 1628 det af ham besatte Oberpfalz som krigsskadeerstatning. Ved den Westfalske fred i 1648 blev kurfyrstedømmet bekræftet. I 1777 uddøde den bayerske linje af Wittelsbacherne, og Bayern blev forenet med Kurpfalz; efter sammenlægningen blev området kaldt Pfalzbaiern . Kurfyrstedømmet bestod til 1806, da Bayern blev udråbt til kongedømme. Hertug og kurfyrste Maximilian 4. Joseph blev som Maximilian 1. Joseph 5. januar 1806 i Bamberg udråbt som den første bayerske konge.

Kurfyrster af Bayern[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Napoleon BonaparteSpire
Denne artikel om Europas historie er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Europa