Kuzma Minin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kuzma Minin

Personlig information
Død 21. maj 1616 Rediger på Wikidata
Gravsted Nizhny Novgorod Kremlin[1] Rediger på Wikidata
Barn Nefjod Minin Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Militær befalingshavende, købmand, statsmand, Zemskoj starosta[2], militærperson Rediger på Wikidata
Fagområde Milits, handel, væbnede styrker Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Kuzma Minin (til højre) med prins Dmitrij Pozjarskij. Maleri af Mikhail Skotti (1850)

Kuzma Minin (russisk: Кузьма́ Ми́нин, tr. Kuzma Minin; fulde navn: russisk: Кузьма́ Ми́нич Заха́рьев Сухору́кий, tr. Kuzma Minitj Zakharev Sukhorukij; født i slutningen af 1500-tallet, død 21. maj 1616) var en russisk købmand fra Nisjnij Novgorod, der sammen med prins Dmitrij Pozjarskij, blev nationalhelt for sin rolle i forsvaret af Zar-Rusland mod den Polsk-litauiske invasion i 1600-tallets begyndelse.

Hans fødselsår og tidligere liv er ukendt, men mod slutningen af Forvirringens tid i Rusland i begyndelsen af 1600-tallet var han slagter i Nisjnij Novgorod. I 1611, da polakkerne havde indtaget Moskva og en stor del af Zar-Rusland, uden at møde alvorlig organiseret modstand, blev han grebet af en nyvakt national bevægelse og fremtrådte som energisk fortaler for skabelsen af et frivilligt forsvarskorps i sin hjemby.

Allerede efteråret 1611 begyndte han at indsamle midler til det frivilligt forsvarskorps, og efter at fyrst Dmitrij Pozjarskij overtog den militære ledelse og i februar 1612 var brudt op fra Nisjnij Novgorod, indgik han ved dennes side som krigskommissær. Hans efterfølgende aktiviteter er knapt kendt, men efter det nationale zardømmes reetablering i 1613 blev han medlem af bojardumaen (russisk: Боя́рская ду́ма) og blev adelet (russisk: dumnyj dvorjanin).

Kuzma Minin døde i 1616 og blev begravet i Arkhangelsk katedralen i Nisjnij Novgorod. Det centrale torv i Nisjnij Novgorod er opkaldt efter Minin og prins Pozjarskij. Hans statue findes i Moskva og Nizjnij Novgorod.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Zarens faneSpire
Denne artikel om Ruslands historie er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Historie
  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ Navnet er anført på bokmål og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.