Kyrillos Loukaris

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kyrillos Loukaris

Cyril-Lucaris.jpg

Personlig information
Født 13. november 1572Rediger på Wikidata
IraklioRediger på Wikidata
Død 28. juni 1638 (65 år)Rediger på Wikidata
BosporusRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Università degli Studi di PadovaRediger på Wikidata
Beskæftigelse PræstRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Kyrillos Loukaris (også omtalt som Cyril Lucaris og Cyril Lucar) (født 1572Kreta, død juni 1637) var en græsk teolog og gejstlig.

Loukaris studerede i Venedig og Padova, opholdt sig i længere tid i Nederlandene og i Schweiz, især i Geneve. Han blev patriark i Alexandria som Kyrillos 3. i 1602 og patriark af Konstantinopel som Kyrillos 1. i 1621. Han var det første betydningsfulde navn i den ortodokse kirke efter Konstantinopels fald i 1453 og havde som sådan stor indflydelse på dens historie i det 17. århundrede.

Loukaris var dog meget omstridt, da han ved breve stod i forbindelse med Vesten, og vilde reformere den græske kirke ved tilslutning til den kalvinske. 1628 forærede han Karl I af England det alexandrinske kodeks. Han forfattede en trosbekendelse, som han 1629 lod trykke på latin i Geneve og 1633 på græsk. Bekæmpet fra flere sider, både af græker og romer, men understøttet fra Holland og England, afsat fire gange, blev han 1638 anklaget som landsforræder og fængslet og kvalt af sultan Murad IV. Den græske kirke har på flere synoder udtalt sig mod Loukaris kætterier.

Referencer[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.