Lügenpresse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Lügenpresse, på dansk "løgnepresse" er et negativt ladet slang om nyhedsmedierne, der benyttes for at forsøge at miskreditere dem. Lügenpresse benyttes hovedsageligt af den politiske yderste højrefløj i Tyskland, parallelt med det langt nyere udtryk "fake news", der blev udbredt i særligt den engelsk talende verden under Donald Trumps præsidentembede i USA. Lügenpresse som slang opstod helt tilbage i 1800-tallet.

Historisk brug[redigér | rediger kildetekst]

I starten af 1800-tallet begyndte brugen af udtrykket sporadisk, i midten af århundredet vandt det indpas i politiske debatter. Dengang blev det benyttet imellem mange grupperinger og debatemner, samt i polemiske forløb. Udtrykket vandt større brug under Martsrevolutionen i 1848, hvor særligt katolske grupperinger benyttede det imod den liberale presse, der dengang var en venstreorienteret politisk orientering overfor den konservative i datidens politiske spektrum.

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.