LORAN

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
LORAN-C-Signal
En LORAN-C modtager ombord i skib

LORAN (LOngRAngeNavigation) er et radionavigationssystem, der bruger lavfrekvente radiosignaler fra tre eller flere stationer at finde positionen af et skib eller fly.

Princippet systemet er baseret på, er på samme måde som GPS, hvor positionen er fundet ved at tage den tid forskellen fra et signal blev sendt, til signalet blev modtaget, og også fasesforskyvning mellem de signalerne.

Den aktuelle version af LORAN som anvendes primært kaldes LORAN-C, der opererer på lavfrekvensbåndet mellem 90 og 110 kHz. Bølgelængder fra omkring 2,7 til 3,3 km. En effektiv halvbølgedipol antenne skal være halvdelen så lang.

Mange nationer, herunder USA, Japan, Norge og Rusland har LORAN stationer i drift. Norge har en station på Jan Mayen. Brugen af ​​LORAN er faldende, hovedsageligt på grund af den store stigning i brugen af ​​GPS i den seneste tid, men har også haft en vigtig rolle som et backup system på grund af at svagheder i satellitbaseret navigationssystem er blevet bedre forstået. De lang-bølgede radiosignaler kan modtages under vand, og er derfor nyttige til ubåde.