Eiði

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Eiði
(dansk: Ejde)
Eiði på færøkortet
Indbyggere (2005) 661
Kommune Eiði
Postnummer FO 470
Markatal 48

Eiði er en færøsk bygd på det nordvestlige Eysturoy. Med de andre bygder Ljósá og Svínáir, havde kommunen 2005 721 indbyggere. Borgmester er Jógvan í Skorini.

Eiði har en moderne fiskerihavn med flere hjemmehørende trawlere og fire fiskevirksomheder, hotel, kiosk og grillbar med benzinsalg, 2 banker, posthus, tømmerhandel, konvolutfabrik og et sandblæsningsfirma. Se det eksterne link: Erhvervsvirksomheder.

Skolen fra 1965 har 7 klasser, ca. 70 elever, 9 lærere og er udvidet 1995 og 2000.

Eiði blev grundlagt i slutningen af 17. århundrede. Kirken er fra 1881. Siden 1986 har stedet haft Færøernes vigtigste vandkraftværk, som får vand fra indsøen Eiðisvatn.

Turisme[redigér | redigér wikikode]

Højest oppe i bygden med en fin udsigt befinder sig Hotel Eiði med restaurant og campingplads. Hotellet har i 2006 fået nye ejere og er ved at blive restaureret. Lidt længere nede i bygden har glaskunstneren Elisabeth Ellingsgaard indrettet værksted og forretning med glaskunst.

Midt i bygden er indrettet et lokalmuseum i et renoveret ældre traditionelt færøsk bondehus med røgstue Roykstova. Se hovedartiklen Færøske huse

Mod nord ligger det 343 meter høje Eiðiskollur med de berømte klipper Risin og Kellingin liggende foran. Mod øst hæver Færøernes højeste fjeld, det 882 meter høje Slættaratindur, sig.

Fodboldpladsen ligger landskabsmæssig meget smukt lige ud til Atlanterhavet, et stort trådhegn forhindrer at fodbolden flyver til havs. Se foto

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Koordinater: 62° 18′ 1″ N, 7° 5′ 20″ V