Lakrids

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Lakrids-snore

Lakrids er slik. Der findes både rød, sort og saltlakrids.

Den sorte lakrids udvindes ved inddampning af en vandig ekstrakt fra lakridsroden.

Lakridsmassen består typisk af lakridspulver, som er lavet af lakridsrod, og sukker/sukkersirup, mel (stivelse), flydende lakridsmasse og ammoniumchlorid (også kaldet salmiak) eller anis. Lakrids eksisterer også i en sød version.

Den sorte lakridsmasse er brun efter kogning. Den sorte farve kommer gennem en extrudering, hvorunder massen komprimeres gennem en extruder/matrice.

Lakrids er også et middel mod hoste og maveonder. Lakrids er mistænkt for at være årsag til forhøjet blodtryk og væskeansamlinger.

I Danmark er der ikke så stor kendskab til den røde lakrids; smagen baseres på frugt som jordbær, kirsebær og hindbær. Den røde lakrids er mest velkendt i USA (Twizzler og Red Vines), mens er også velkendt i Australien, Canada, Tyskland m.v.

Lakrids som kan købes i de fleste danske butikker. Fx som pastiller Spunk (saltlakrids), Lakritol (engelsk lakrids), Salmiakki, Ga-Jol og pose-slik: Piratos (saltlakrids), Amagerkiks (saltlakrids), Saltbomber, Blue Jeans, Poletter, Pletskud (salt), ABC-Bogstaver osv.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Mad og drikke Stub
Denne artikel om mad eller drikke er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.