Lamu

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
UNESCO Verdensarvsområde
Lamus gamle bydel
Window, Stone House Hotel in Lamu, Kenya (June 30, 2001).jpg
Land Kenya Kenya
Type kultur
Sted Kystprovinsen
Kriterium ii, iv, vi
Reference 1055
Region UNESCOs Verdensarvsliste (Afrika)
Indskrevet 2001
Oversigtskort

Lamu er en by i den sydøstlige del af Kenya, med et indbyggertal på cirka 15.000. Byen er hovedstad på øen Lamu, har ca 20.000 indbyggere, og omfatter også de mindre byer Shela, Matondoni og Kipangani, og ligger ved landets kyst til det Indiske Ocean. Byen er administrationscenter for Lamudistriktet, som tilhører Kystprovinsen.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Fra havnen
Riyadha-moskeen
Foto: Kevin Borland

Lamus gamle bydel er blandt de ældste bevarede bebyggelser i swahilisk arkitektur i Østafrika. Denne havneby blev etableret af arabiske søfarende handelsmænd en gang mellem 800- og 1200-tallet (selve ordet swahili kommer af arabernes ord for kyst: sahil). Lamu var en uafhængig bystat indtil 1506, da den blev erobret og okkuperet af portugiserne, som ville have kontrol over handelen i det Indiske Ocean.

I 1698 blev byen, efter eget ønske, underlagt sultanen af Oman, og fik igen øget betydning som handelsstad. Fra 1890 kom byen gradvis under britisk kolonikontrol. Efter at briterne byggede jernbane på det østafrikanske fastland i 1901 og flyttede koloniadministrationen til Nairobi mistede Lamu gradvis sin betydning. Samtidig indebar dette at den gamle arkitektur blev bevaret. Fra 1963 var Lamu en del af det frie Kenya, og byen fik tidlig opmærksomhed som bevaringsværdig. Den første UNESCO-finansierede kulturarvsregistrering var i 1974, og fra 1983 var Lamu et nationalt mindesmærke. Den gamle bydel blev verdensarvsområde i 2001.

Befolkning[redigér | rediger kildetekst]

Byen har en varieret befolkning, både etnisk og religiøst; Den var længe et center for slavehandelen, slaveri var faktisk tilladt indtil 1907. Samtidig var byen del af de vigtigste handelsruter for arabiske handelsmænd, hvilket sammen med Oman-perioden har gjort det muslimske præg på byen betydelig.

Arkitektur[redigér | rediger kildetekst]

De fleste bevaringsværdige historiske bygninger er fra 1700-tallet. Byen er bygget af koralsten og mangrovetræ. D gaderne er smalle er det hverken muligt eller tilladt at køre i bil; Æselkærrer er almindelige.

Byen har flere museer: Lamu museum; et museum for swahilikulturen og et postmuseum. Vigtige historiske bygninger i byen er

  • Lamu Fort, bygget mellem 1813 og 1821 af sultan Seyyid Said Ibn Sultan-al-Busaidi, som følge af byens rivalisering med Mombasa.
  • Mnarani-moskéen
  • Riyadha-moskéen: Habib Salih, fra Hadramaut i Jemen bosatte sig i Lamu i 1880-erne. Han blev en respekteret og betydelig religiøs lærer, og omkring hans virksomhed blev Riyadha-moskeen bygget i 1900. Efter hans død i 1935 har sønnerne videreført madrassaen, og byen er af denne grund vært for en årlig islamsk festival, og regnes som et vigtigt muslimsk lærested.

Omstridt havneudbygning[redigér | rediger kildetekst]

Kenya har ønske om at gøre Lamu til Østafrikas største havn og har bedt forskellige internationale aktører om finansiering.[1]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ The Kenya Government has invited international bids for the Lamu Port., Artikel hentet fra netsidene til Kenyas ambassade i Irland

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]